Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Ik wil graag annoniem blijven dus noem me maar X. Ik heb vrijdag voor de eerste keer X gedaan. Dit beviel me erg goed om 23:30 namen we een heel pilletje (230) milligram hij viel lekker binnen. Om 1:30 waren we klaar met trippen en besloten we om 2 nieuwe pillen te halen (350 mg) we namen deze in kwartjes en voelde maar niks. Wij hebben toen weer wat bij genomen en het gevoel kwam niet meer terug. Heel de nacht wakker gebleven in de hoop dat we nog iets voelde maar “helaas”. Volgende dag 4 uurtjes geslapen en een beetje rustig aan gedaan. In de avond 3 biertjes gedronken en gewoon prima geslapen. Rond de 8 uur en geen nare dromen. Maar op de nacht van zondag was dat wel anders. Ik ging rond 12 uur proberen te slapen gewoon een OK dag gehad. Echter kon ik maar niet slapen en als ik in slaap viel sliep ik hoog uit maar een half uurtje en werd ik wakker door een enge droom en hartslag 3000 leek het wel. Heel de nacht door heb ik dit gehad. 1 x voelde het alsof ik aan mijn benen werd getrokken de andere keer alsof ik iemand door mijn raam glipte. Ook had ik een x dat ik dat ik knock out viel in mijn slaap. Althans dat gevoel had ik ik werd toen opgetilt door een tijger en legde me terug in bed. Deze verdween toen uit m’n raam. Verder heb ik nooit psychische klachten gehad of iets en sta heel positief in het leven. Ik heb nu (maandag) klein beetje een somber gevoel elkaar ik wist dat dat kon en ik heb soms dat ik me nog euforisch voel. Ik maak me best wel zorgen dit was de eerste keer dat we xtc deden m’n 2 vrienden hebben nergens last van. Weet iemand of dit komt door de xtc en hoe lang de enge dromen zich aan houden? En hoe het zit met het licht euforische gevoel? Alsjeblieft laat het me weten dit zou een hele last van me schouders zijn. Groeten X!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Beste X,

Wat vervelend dat je deze klachten ervaar na het gebruik van xtc. Ik zal beginnen met je gerust stellen. Deze klachten komen veel vaker voor en gaan eigenlijk bijna altijd vanzelf weer over. Hieronder zal ik beschrijven waar je klachten vandaan komen, hoe je je herstelproces kan beïnvloeden en hoe je ze een volgende keer kan voorkomen.

Op het moment dat je een oppeppend middel als xtc gebruikt komt je lichaam in een vecht- of vluchtmodus. Dit is te merken aan pupillen die groter worden, spieren die strak staan en in de meeste gevallen met een behoorlijk portie extra energie. Dat zelfde gebeurt wanneer je in een gevaarlijke situatie terecht komt.

Deze vecht- vluchtmodus wordt veroorzaakt doordat er tal van neurotransmitters (boodschapstofjes) vrij komen. Bepaalde gebieden in de hersenen worden hierdoor extra geprikkeld. Met name de prikkeling van het angstcentrum veroorzaakt de vecht- vluchtmodus.

Nu, enkele dagen na gebruik, is jouw angstcentrum nog gevoelig. Deze overgevoeligheid zorgt ervoor dat jij soms hele rare reacties hebt op hele normale dingen. Het is normaal dat je droomt maar met een overgevoelig angstcentrum worden die dromen plots heel vervelend. Ook de euforie die je soms ervaart is waarschijnlijk te wijten aan overgevoelige delen in de hersenen. Belangrijk voor jou om te weten is dat dit dus niet zegt over of iets stuk is.

Deze overgevoeligheid zal met de tijd minder worden, dit herstelproces kan je zelf beïnvloeden. Gezonde voeding en voldoende slaap, ontspanning en lichaamsbeweging zijn een goede basis. Focus niet te veel op je klachten, accepteer dat ze er nu even zijn en dat ze vanzelf weer over gaan.

Drugsgebruik kan deze klachten in de hand werken. Gebruik dus zeker geen drugs. Ook cafeïne, nicotine en alcohol vallen hier onder.

Jouw vrienden hadden nergens last van beschrijf je. Het is heel moeilijk te bepalen wat maakt dat jij wel deze klachten ervaart en je vrienden niet. Het kan zijn dat je er een persoonlijke gevoeligheid voor hebt.

De doseringen die jullie hebben gebruikt zijn behoorlijk. Een richtlijn bij het doseren is 1 tot 1,5 mg per kilo lichaamsgewicht. Weeg je 80 kilo, dan is dat dus tussen de 80 en 120 mg op een avond. Doseer je hoger, dan neemt het love effect niet meer toe, maar de bijwerkingen en risico's wel. Het is niet gek dat je van de tweede pil geen effect meer hebt gehad.

230 mg in één keer is dus al zeer veel. Als je ooit besluit om weer te gebruiken, doseer dan lager. Zorg ook dat je in ieder geval 2/3 maanden 'pauze' neemt tussen gebruiksmomenten.

Je schrijft dat je ene pil 230 mg mdma bevatte en de andere 350 mg. Hoe weten jullie dat? Bij de testservice zien we wel eens pillen van 350 mg mdma, maar deze zijn zeer zeldzaam. Laat altijd je drugs testen zodat je weet wat je naar binnen werkt.

Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt.

Sjoerd

22 mei 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG