Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Ik heb de ziekte van crohn, dit is in Januari geconstateerd. Ik ben vanaf toen dus ook begonnen met medicijnen. Ik gebruik op dit moment de medicijnen Humira (Adalimumab) 1 x per 2 weken en Puri-Nethol Werkzame stof: mercaptopurine 0,5 per dag van 50 mg. Mijn vraag is welke drugs ik zou kunnen gebruiken, op het gebied van Soft en harddrugs. Die veilig genoeg zijn en geen nare bijwerkingen geven en/of de ziekte verergeren. Mijn ontstekingswaardes liggen op dit moment rond de 100, dus redelijk rustig. Mijn MDL arts had mij ook verteld dat ik nooit meer mag roken omdat dit de ontstekingen bevorderd, is het roken van wiet of hasj 1 x per week ook schadelijk? Alvast heel erg bedankt voor u reactie, Groetjes R.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Humira heeft een scala aan bijwerkingen: infecties, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid en braken. Als je dat hebt kan drugsgebruik dat verergeren. En, in zo'n geval is je 'set' van gebruik ongunstig.  Er zijn verder geen wisselwerkingen bekend tussen deze middelen.
Omdat bijvoorbeeld xtc of speed (amfetamine) een stressreactie nabootst, met toename van hartslag en bloeddruk, kan dat een trigger zijn voor darmklachten. Heb jij dat ook wel eens ervaren?

Puri-nethol/mercaptopurine, remt ontstekingen en kan vaak bijwerkingen hebben, zie de bijsluiter. Al jij ook misselijkheid, braken en verminderde aantallen bloedplaatjes zou hebben, dan zou ik zeker de uppers speed en xtc vermijden. Dit i.v.m. de overigens zeldzame complicatie van bloedingen door deze stimulerende drugs. Er is ook geen wisselwerking verder. 

Cannabis kan in theorie de darmbeweging verlagen en daarmee obstipatie geven.  Maar schadelijk voor de darm is het waarschijnlijk niet. Het rookadvies van de MDL arts betrof de tabak. 

Waarschijnlijk lijkt het risico bij lage doseringen en lage frequentie laag. Durf het wel met je specialist te bespreken ok?

Wij vernemen ook graag je eventuele ervaringen.

Op deze site zitten veel meer Crohn vraagstellers. Daar kun je ook op zoeken.

Met vriendelijke groet,


Gerard A
drugsarts 
 

28 september 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(3 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG