Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, ik ben 14 jaar oud en heb vanaf juli/september tot en met oktober wekelijks geblowd, voornamelijk wiet met halve sigaret. De eerste keer voelde ik meteen al het realisatie gevoel, maar dat ging die avond al weg. Vanaf september tot en met nu heb ik nog steeds heel sterk dit gevoel, en sinds kort weet ik wat het is wat mij heel erg slecht laar voelen. Ik heb bijna alle verschijnselen die hier bij horen. Niemand weet ervan behalve een vriend van me waar ik ook vaak mee blowde, alleen heb het hem niet goed vertelt. Ben inmiddels gestopt maar heb nog steeds sterk het gevoelMijn vragen: Gaat dit gevoel ooit weg? Hoe kan ik het best mijn ouders hier over vertellen? Hoe kan ik er het best mee omgaan? Wie kan me er hier bij helpen?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, 

Je geeft aan dat je een realisatiegevoel hebt van blowen. Verwar je dit misschien met derealisatie? Bij derealisatie ervaar je een gevoel dat je er  eigenlijk niet helemaal bij bent. De wereld en je omgeving voelen nep aan en de mensen om je heen ook. Ervaar jij dit ook zo? 

Dat je dit voelt hoeft niet per sé door blowen te komen. Blowen kan er wel voor gezorgd hebben dat het naar voren komt en dan voornamelijk door een bad trip. Heb jij een bad trip gehad die je heftig vond? Als je derealisatie ervaart kan dit komen door angst, stress of een heftige ervaring. Het is daarom goed dat je gestopt bent met blowen! Houd het stoppen dan ook vol. 

Wat je nu voelt en ervaart kan heftig zijn en angstig. Het is daarom goed om te weten dat het gevoel uiteindelijk weg gaat. Er zijn een aantal dingen die daar in kunnen helpen. Zorg voor rust in je lijf. Spanning en stress zorgen ervoor dat je klachten aanhouden. Een goede ontspanningsoefening is om je te focussen op je ademhaling voor een aantal minuten. Adem diep in tot de neus en houd de adem even vast, om daarna via de mond uit te blazen. Deze techniek zorgt ervoor dat je tot rust komt. Begin eerst eens met een paar minuten te focussen op de ademhaling. Daarna kun je de tijd opbouwen van een paar minuten naar een kwartier enzovoort. 

Breng ook rust in je hoofd. Wat je nu ervaart is vervelend, maar weet ook dat deze gevoelens komen en gaan. De vervelende gedachtes die je denkt zijn niet waar. Je hebt bijvoorbeeld niets stuk gemaakt in je hersenen. Probeer te accepteren dat je je nu even niet zo tof voelt en heb vertrouwen in betere tijden. De vervelende gevoelens gaan over, echt waar. Je zult daar tijd voor moeten nemen en gebruik ook totdat je wat ouder (18 jaar) bent geen drugs (of alcohol) meer. 

Het is misschien lastig, maar probeer je niet te veel te focussen op je eigen klachten. Zoek afleiding in dingen die je leuk vind. Dat kan van alles zijn zoals sporten, netflix kijken, een computerspel zijn enzovoort. Jij kan het beste bepalen wat voor jou een leuke afleiding kan zijn. Maar afleiding kan jou in ieder geval helpen. 

Tot slot moet je hier met iemand over gaan praten die je kunt vertrouwen. Als je dit goed bij je ouders kunt, praat dan met hen. Als je liever met een vriend wil praten kan dat ook. Je kunt ook eventueel met iemand van ons praten als je dat zou willen. Mocht je je ouders gaan vertellen hoe je je voelt,  leg dan uit hoe jij je voelt en ook waar het vandaan komt. Je kunt daarvoor ook mijn verhaal aan jou gebruiken om hen inzicht te geven of laat ze de pagina over omgaan met derealisatie een lezen (deze pagina is ook voor jou handig). Stel, de klachten gaan niet over nadat je bovenstaande dingen gedaan hebt. Maak dan een afspraak bij je huisarts of met ons spreekuur

Daarbij wil ik nog zeggen dat je wel nog jong bent. Je bent nu 14 jaar en dat is jong voor iemand die wiet rookt. Probeer alcohol en drugsgebruik zo lang mogelijk uit te stellen (het liefst tot minimaal 18 jaar). Hoe jonger je bent, hoe gevoeliger je bent voor de vervelende effecten van drugs. Je hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en door drugs en alcohol te gebruiken verstoor je eigenlijk deze ontwikkeling een beetje. 

Ik wens je veel succes de komende tijd!

Calvin 

08 januari 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG