Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Ik ben nog steeds op zoek naar iets wat mij kan helpen in met mijn cognitieve problemen. Ik wil graag mijn leven weer oppakken maar mijn belastbaarheid is te laag door zowel drugs als gezondheid. Ik heb in het verleden 3mmc gebruikt 3 maanden lang elk weekend 1 gram, Waarbij ik hete douches heb gehad en weinig slaap. De hete douches zorgen voor meer neurotixiciteit wat kan verklaren waarom ik zoveel last heb met deze dosering. Daarna heb ik breinschade opgelopen waarbij ik overprikkeld raak wanneer ik aanwezig moet zijn. Ik heb mijn leven verpest en zit er al 2 jaar mee. Maar nu beginnen de klachten ook erger te worden nadat ik een weekend mijn medicatie heb misbruikt. 200MG Ritalin, Enkele keer en nog een paar weken later 200mg Ritalin over 8 uur gebruikt. Ik heb het gevoel alsof ik niet meer mijzelf ben. Mijn brein wil niet zoveel meer. Overprikkeld als de tering. Ook motivatieloos en gedachtepatroon ook niet helpend. Ik wil graag mijn situatie accepteren en ik hoop of jullie mij kunnen vertellen of ik permanente schade heb aangebracht of er nog hoop is tot herstel?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Als ik het zo lees maak jij je enorm zorgen. Dat kan ik me wel voorstellen als ik je klachten lees. Toch heb ik misschien ook een geruststelling voor je. Zoals je zelf al wel ontdekt hebt, is de mate van gebruik inderdaad niet bevorderlijk voor je gezondheid. Tegelijkertijd is het menselijk lichaam ook veerkrachtig. Het kan dus blootgesteld worden aan schadelijke dingen, maar hiervan soms ook goed weer herstellen.

De klachten die je ervaart kan inderdaad (deels) komen door je gebruik. Maar het kan ook andere oorzaken hebben. Het is lastig om precies te bepalen wat nu de oorzaak is. Voor nu kan het helpend zijn om naar je problemen te kijken vanuit het heden, niet vanuit het verleden. Je loopt tegen wat uitdagingen aan. Het is goed om hiermee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door langs de huisarts te gaan en misschien een doorverwijzing krijgen naar de juiste hulp.

Wat je in de tussentijd kan doen, is acceptatie vinden. Je hebt keuzes gemaakt die achteraf misschien niet handig zijn. Maar als je boos op jezelf bent of hier veel stress van ervaart, is dat ook niet helpend. Jouw klachten komen namelijk ook voor bij mensen die veel stress ervaren. Daarom is het belangrijk om proberen rust te vinden. Stap één is dus acceptatie. Maar probeer zo veel mogelijk stress te vermijden. Probeer een goed en gezond slaapritme te vinden. Gebruik geen alcohol, drugs en het liefst ook geen nicotine (roken) en caffeine (koffie, energydrinks).

Als je stapje voor stapje wat meer acceptatie en rust gaat vinden, ga je waarschijnlijk ook merken dat je klachten wat minder worden. Maar geef jezelf echt even de tijd hiervoor. Verwacht geen wonderen, dat het over een paar dagen weg is. Check ook even onze andere tips over omgaan met angst.

Heb je een maand geoefend met deze aanpak en merk je nog steeds helemaal geen verschil? Ook dan geen paniek, maar bel dan wel even ons spreekuur op. Mijn collega gaat je dan verder ondersteunen over wat je met deze klachten kan doen.

Groet,

Dion

16 januari 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG