Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik gebruik dagelijks 10 mg Fluoxetine, i.v.m. complexe ptss. Is het veilig om daarbij te microdosen met 0,5 mg psylocibine? En zo ja, alleen af en toe of kan het ook via een vast schema van 4 weken om de 2 dagen en 4 weken niet? Ik heb het één keer geprobeerd, en heb toen de fluoxetine niet genomen. Ik merkte met name dat mijn spieren veel ontspannener waren en dat was heel fijn. Maar ik weet dus niet of het veilig is om dit met (een vrij lage dosis) fluoxetine te combineren want ik wil dat wel dagelijks blijven slikken. Vraag me zowel af of dat veilig is vanwege de kans op het serotoninesyndroom als op de kans op verergering van (angst)klachten. En als de angstklachten er inderdaad door verergeren, is dat dan alleen tijdens het gebruik van het middel of kan het de angstklachten ook chronisch verergeren? Alvast bedankt.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Sorry voor dit late antwoord. Psilocybine heeft een licht stimulerend en bewustzijns veranderend effect op het centrale zenuwstelsel. Als er angstklachten zijn kunnen die inderdaad verergeren tijdens een trip en een bad trip veroorzaken. Tegelijkertijd kan het ook therapeutisch werken. Dat wordt nog onderzocht. Daarom is de set en de setting zo belangrijk. Voel je je goed en veilig dan is het ok. Voel je je angstig of zit je eventueel met ontwenningsverschijnselen door afbouwen of door ineens stoppen, dan zit je niet veilig genoeg.  Interacties (=wisselwerkingen) zijn mogelijk, omdat psilocybine op een receptor voor serotonine werkt en de SSRI de hoeveelheid serotonine verhoogt.  We kennen meldingen van gebruikers van beide middelen dat er een hogere dosis van het hallucinogeen nodig is, dus het SSRI blokkeert mogelijk een beetje het effect. Gevaarlijk is het als je dan doorschiet en te hoog gaat doseren met een bad trip tot gevolg.  

Dus, het kàn samen, mits de doseringen laag zijn en je set en setting kloppen. Een dag stoppen is meestal dus geen goed idee.  Het risico op serotoninesyndroom is heel gering. Bij macrodosering al en helemaal bij microdosering. Als er angst omhoog komt, wat kan bij tripmiddelen, dan hoeft dat zeker niet permanent zijn. Maar wel leerzaam dat het gebruik dan moet stoppen of veiliger moet qua begeleiding en dosering.

Mvg,

Gerard A

drugsarts

 

26 april 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG