Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi, Sinds 2 jaar heb ik xtc uitgevonden. Aan het begin was het geweldig en had ik de dagen er na weinig last van de ‘dinsdag-dip’. Ik gebruik ongeveer 250 mg op een avond en ben 60 kg. Sinds afgelopen zomer is de dip helaas steeds erger geworden. Zo erg dat ik mij telkens moet ziek melden van werk. Ik ben depressief, kan niet zitten lopen of staan, kan niet eten en ben kotsmisselijk. Na een half jaar ‘rust’ te hebben genomen had ik het weer geprobeerd maar helaas heb ik hetzelfde verhaal. Ik vind het ontzettend jammer omdat ik het op feestjes gewoon geweldig vind. Heb gelezen dat 2cb een beetje vergelijkbaar is, maar dan zonder de dinsdag dip. Ik vraag me af of dit klopt en of jullie mij hier mee over kunnen vertellen? Of bestaat er een ander alternatief voor xtc, wat hetzelfde gevoel geeft? Hoor het graag!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Hieronder zal ik een stuk schrijven over hoe 2c-b met mdma (=xtc) te vergelijken zijn en of er andere alternatieven voor xtc zijn. Ik zal ook een stukje schrijven over de 'verlengde dinsdagdip' die je ervaart na xtc.

Van gebruikers horen we vaker dat 2c-b een alternatief voor xtc zou zijn. Hoewel er zeker wat vergelijkingen te trekken zijn, zijn er ook grote verschillen.

Xtc kan je zien als een stimulerend en/of als entactogeen. Stimulerend zegt dat je er opgewekter en energieker door gaat voelen. Entactogeen dat je je meer verbonden gaat voelen met anderen. Bij hoge doseringen kan xtc ook hallucinogeen werken. Dat wil zeggen dat het je waarneming verandert. Xtc zorgt er kortgezegd voor dat de voorraad serotonine dat aanwezig is in de hersenen in één keer op gaat. Serotonine is een boodschapstof die onder andere invloed heeft op slaap, gemoedstoestand en hongergevoel.

2c-b heeft een licht stimulerende werking (bij lage doseringen). Maar is voornamelijk hallucinogeen (bij hogere doseringen). 2c-b is een stof die heel erg lijkt op serotonine. Het lijkt er zo erg op dat het op dezelfde serotoninereceptoren in de hersenen past. Hierdoor verandert je waarneming.

Je hebt wel een kater van 2c-b, al is die wel anders en meestal milder dan van xtc. Misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn horen we vaak terug. Maar er is geen klassieke dinsdagdagdip zoals bij xtc. Dit omdat er geen serotonine wordt uitgeput.

2c-b heeft dus een veel meer hallucinogene werking. Niet iedereen vindt dat prettig. De set en setting hebben bij 2c-b nog meer invloed op het effect. Als je er voor kiest om 2c-b te gebruiken zorg dan dat je plek bent waar je je prettig voelt met mensen bij wie je je prettig voelt. Bij voorkeur niet op een enorm feest waar je je niet terug kan trekken als het effect overweldigend is. Je kan er voor kiezen een tripsitter te vragen.

De risico's van 2c-b zijn anders dan van xtc. Lees daarvoor even onze pagina risico's 2c-b door.

Je vraagt je af of er nog andere alternatieven zijn voor xtc. Er zijn honderden verschillende middelen met allemaal verschillende effecten en risico's hebben. Het is net naar welk effect van xtc jij zoekt en welke risico's jij bereid bent om te nemen. Dit is een vraag waar je alleen zelf antwoord op kan geven. Lees onze pagina's met middeleninfo nog eens rustig door.

Je schrijft dat je de laatste gebruiksmomenten van xtc een behoorlijke kater hebt gehad met vervelende klachten. Het is goed dat je hebt besloten een half jaar 'pauze' te nemen. Maar de dosering is wel erg hoog. Een dosis waarbij je dit soort restklachten zo veel mogelijk voorkomt is 1 tot 1,5 mg mdma per kilo lichaamsgewicht. Dat zou voor jou dus tussen de 60 en 90 mg op een avond zijn. 250 mg is meer dan 2,5 keer zo veel. Het is logisch dat dan de kater ook heftiger zal zijn.

Als je ooit besluit nog eens xtc te gebruiken, doseer dan lager. Doseer je hoger dan de richtlijn, dan zullen de 'love-effecten' nog amper toenemen. De serotoninevoorraad is dan al bijna op. Bij hogere doseringen zullen de bijwerkingen en kater wel toenemen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt,

Sjoerd

08 mei 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(6 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG