Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Een vriend van me gebruikt al jaren Cocaine & heeft al meerdere keren bijna zitten janken van de tandpijn (tandzenuwpijn). Nu, ik gebruikte vroeger ook graag het goedje & weet welke pijn hij doorstaat, bijna niet draaglijk! Vorige week ging ik op bezoek, geen klachten van tandpijn terwijl hij wel nog steeds gebruikte. Raar toch? Mijn vraag: Zou de tandpijn kunnen afkomstig zijn van één of ander versnijdingsmiddel? Ik heb klein beetje geproefd & dat was echt wel goed gerief. Welk versnijmiddel zou de tandpijn kunnen veroorzaken?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Er is niet bekend dat bepaalde versnijdingen tandpijn veroorzaken. Ik denk ook niet dat daar de oorzaak ligt. De coke zelf is in de eerste plaats heel slecht voor je gebit. Coke komt via de neus ook in het speeksel in de mond terecht en geeft schade aan tandglazuur. Verminderde speekselproductie en het knarsen onder invloed leidt nog eens extra snel tot tandproblemen.

Het vaak proeven of tegen het tandvlees aanleggen van coke kan ook tandhalzen blootleggen. Want coke geeft bloedvatvernauwing en daar gaan cellen van stuk. Niet doen dus.

Ik zou het sowieso de tandarts melden, om oorzaken uit te sluiten. De tandarts kan tips geven tegen de tandpijn of het voorkomen van verdere problemen zoals bijvoorbeeld speciale tandpasta, spoelen met mondwater etc. Juist nu hij geen klachten heeft is het goed om het te laten controleren om verdere ernstige tandklachten (en vervelende pijn) te voorkomen.

Er is ook nog een andere oorzaak mogelijk als er niks gevonden wordt aan het gebit. Regelmatig cocaïnegebruik kan de slijmvliezen aantasten in de neus en daar een zenuw irriteren. Soms wordt dat als tandpijn ervaren omdat die zenuw ook dat gebied voorziet van signalen.

Tot slot zou het kunnen dat cokegebruik de spanning van de kaakspieren dusdanig verandert dat er pijn in het gebit ontstaat. Dit kan sowieso meespelen als er een onderliggend probleem is.

MVG

Gerard A

drugsarts

03 januari 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(5 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG