Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Mijn zoon van 16 heeft gister met 3 vrienden LSD gebruikt. Ze hadden het voorbereid, 1 van de vrienden heeft nieet gebruikt. 1 van de jongen reageerde nogal heftig, hij is waarschijnlik van de brandtrap van de 2e verdieping gesprongen. Gelukkig is hij niet gewond. De oeder van de jongens heeft de andere 3 het uis uit gestuurd. Toen zijn ze gaan dwalen en de jongen die niet gebruikte heeft zijnouders gebeld. Wat is de juiste aanpak, niet boos worden de eerste 24 uur heb ik al gehoord. Maar dan?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat de juiste aanpak is, ligt helemaal aan het 'soort' kind dat je hebt. Wat denk ik belangrijk is, is dat hij zich bewust is/wordt van de risico's die hij heeft genomen, niet de laatste plaats om de kans op herhaling in de toekomst te voorkomen. Het ene kind weet dit meteen en zal 'het nooit meer doen'. Het andere kind kan er laconiek over doen en zeggen dat het allemaal wel meevalt. Dat laatste kind behoeft meer aandacht. 

Het verdient sowieso een compliment dat hij zich heeft voorbereid. Hoewel ik me afvraag hoe een goed voorbereid persoon op een brandtrap belandt. Wat is er precies gebeurd? Een goede voorbereiding betekent wat mij betreft ook dat je ervoor zorgt dat de omgeving veilig is.

Hier kun je een gesprek over voeren. De juiste aanpak is wat ons betreft om je kind niet te verhoren en/of veroordelen, maar vanuit oprechte interesse vragen te stellen. Bijvoorbeeld omdat je graag beter wilt begrijpen wat er is gebeurd. Natuurlijk mag je uitspreken dat je je zorgen maakt, maar als hij zich aangevallen voelt, is de kans groot dat hij zich gaat verdedigen, vanuit weerstand reageert of liever helemaal niks meer tegen je zegt. Deze en andere tips lees je ook op onze pagina over het omgaan met het gebruik van een ander.

Waar ik me in eerste instantie vooral op zou richten is zijn beleving. Hoe heeft hij het ervaren? Was het prettig? Wat maakte het zo prettig? Was het alleen maar prettig of ook wel eens minder prettig? Hoe was dat dan? Is hij (of een van zijn vrienden) ook angstig geweest tijdens het trippen? Hoe is dat nu? Is hij erg geschrokken van wat er is gebeurd? 

Of je als ouder consequenties verbindt, is denk ik afhankelijk van hoe hij reageert. Als je de indruk hebt dat hij zich onvoldoende bewust is van de risico's die hij heeft genomen, kunnen jullie samen een afspraak maken bij een instelling voor verslavingszorg. Als de postcode die je hebt ingevuld klopt, dan is Brijder Jeugd in jullie regio de instelling die deze zorg biedt. Naast behandeling van verslaving bieden zijn ook Advies-, Begeleidings- en Consultatiegesprekken. Hier kunnen jullie, apart of samen, de situatie bespreken. Deze gesprekken zijn vrijblijvend en indien gewenst anoniem. Er wordt geen registratie van gemaakt en het komt niet in zijn patiëntendossier o.i.d.

Ik hoop dat je daarmee op weg geholpen bent. Als je meer vragen hebt, stel ze dan gerust!

Groet,
Nick

05 februari 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG