Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Ik heb het problem dat ik te weinig van drugs merk, ofwel flink hoger moet doseren voor het gewenste effect. Met bijvoorbeeld truffels is dat niet zo erg: ik kan simpelweg meer nemen. Echter met zaken als alcohol en XTC is dit natuurlijk een zeer schadelijk voor mijn gezondheid. Ik weeg zo’n 76 kilo, en heb een laag vetpercentage. Vet/ lichaamsgewicht verliezen kan dus niet. Weten jullie misschien een oplossing om ‘harder’ op drugs te gaan, zodat ik er niet relatief hoge doses van hoef in te nemen? (Zo eet ik tegenwoordig voor het drinken van alcohol vaak weinig tot niets, zodat ik de alcohol sneller voel)

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 1234

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag! Als ik het zo lees, heb ik het idee dat je naar een antwoord zoekt, die ik je niet kan geven ;-). Graag wil ik je wat meer informatie geven.

Heb je wel eens gehoord van het begrip: 'tolerantie'? Dat begrip wil zeggen dat je van een bepaalde drug steeds meer nodig hebt, om een bepaald effect te krijgen. Zo zal iemand die voor het eerst drinkt, na één of twee biertjes al aangeschoten zijn. Iemand die elke dag drinkt, pas na tien biertjes aangeschoten is. Oftewel: hoe vaker je iets gebruikt, hoe meer je nodig hebt om een bepaald effect te merken. Sommige mensen hebben van nature al een hoge tolerantie. Dit kan misschien te maken hebben met een genetische aanleg of de werking van bepaalde receptoren. Hierover is overigens nog weinig bekend in de wetenschap.

In jouw geval kan het veroorzaakt zijn omdat je (te) veel en (te) vaak drugs of alcohol gebruikt hebt. Wat betreft middelen als xtc(=mdma): gebruik je vaker dan eens in de twee maanden dan treedt tolerantie op. Doe je dit regelmatig dan krijg je op ten duur gewoon geen fijne effecten meer. Dit geldt overigens ook voor te hoog doseren. Bij mdma geldt dan ook: niet meer dan 1-1,5 mg mdma per kilo lichaamsgewicht. Ga je hier (ver) boven, dan zal je op ten duur steeds minder van het middel merken. Ook raak je gewend aan het spacen, het gevoel wordt dus 'normaal'. Er treedt overigens ook kruistolerantie op: gebruik je bijvoorbeeld week één mdma en de volgende week amfetamine (speed) dan bouw je ook tolerantie op.

Wat ook een rol kan spelen, zijn persoonskenmerken. Mensen die veerkrachtig zijn, kunnen heftigere effecten aan dan mensen die weinig veerkrachtig zijn. Sommige mensen gebruiken middelen om van bepaalde gevoelens af te komen. Zo kunnen mensen die erg gestresst zijn of depressieve gevoelens hebben veel minder effect ervaren van een middel, dan wanneer mensen zich goed voelen. 

Moraal van het verhaal: hoe vaak en hoeveel heb je in de afgelopen tijd gebruikt? Is dit veel en vaak? Dan is de enige oplossing om een lange tijd helemaal niets te gebruiken. Op die manier kan enigszins de tolerantie dalen. Daarna is het goed om de regel 'less is more' aan te houden. Niet te veel gebruiken en niet te vaak. Vraag jezelf eens af waarom je de middelen gebruikt. Is het om 'gewoon' een leuk avondje te hebben, of zit er meer achter? Ook dit zou je inzicht kunnen geven. Lees ook eens onze pagina over de drugs, set en setting. 

Alhoewel ik je geen antwoord heb gegeven op je vraag, hoop ik je toch wat inzicht te hebben gegeven. Ik kan me voorstellen dat er onduidelijkheden zijn of dat je nog vragen hebt. In dat geval: stuur ons een berichtje!

Met hartelijke groet,

Dion

04 juni 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG