Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo ! Ik ben een jongeman van 20 jaar oud die na 6 jaar blowen uiteindelijk toch is kunnen stoppen. Het is nog maar pril (1 week) maar ik ben niet van plan terug te beginnen. Nu, mijn vraag is, zal ik terug helder kunnen denken na enige tijd & zal mijn geheugen zich volledig herstellen ? (Ik doe cognitieve oefeningen en probeer mijn brein veel aan het werk te zetten.) ik ben heel bang dat ik schade toegebracht die onomkeerbaar is.. dat ik nooit meer normaal zal kunnen functioneren omdat ik alles overdenk. Is dit mogelijk of is dit één grote denkfout ? Alvast bedankt, V.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Mijn complimenten voor het stoppen met blowen na zes jaar. Je bent bewust bezig met het herstel van de hersenen door oefeningen te doen, dat is heel goed. Desondanks kan langdurig blowen voor een forse ontregeling zorgen in de hersenen. Het kan enige tijd duren voordat je volledig hersteld, maar van het geheugen kun je verwachten dat dit zich wel binnen 6 weken tot 3 maanden herstelt. Verder herstel kan langer duren, namelijk 1 tot 1,5 jaar. In een onderzoek dat gedaan is naar hersenschade door cannabisgebruik kwam naar voren dat de hersenen van langdurige blowers afwijkend functioneerden tegenover de hersenen van niet-blowers. De frequente blowers blowden in 7,5 jaar tijd 13650 joints (ongeveer 5 joints per dag). Dit zou kunnen betekenen dat de hersenen meer moeite moeten doen om normaal te kunnen functioneren. Het trainen van je geheugen helpt het herstel en maakt de kans groter dat het op het oude niveau terugkomt. Blijf deze oefeningen dan ook zeker doen!

Daarnaast geef je aan dat je veel overdenkt, dit kan enigzins te maken hebben met jouw blowgedrag. Wanneer iemand blowt worden veel dingen gedempt in de hersenen. Gedachten, emoties, beloningen etc. Na zes jaar is bij jou deze demping opeens weg en jouw hersenen worden nu weer actief. Dat kan op dit moment overweldigend zijn, maar gelukkig zwakt dit weer af na verloop van tijd. Hoe lang dit duurt verschilt per persoon, maar het helpt niet om er veel over te piekeren. Probeer afleiding te zoeken als je last hebt van deze gedachten. Er zijn ook oefeningen voor als meditatie. Dit kan je helpen wanneer je last hebt van veel gedachten. Daarnaast is het belangrijk om de komende maanden geen drugs of alcohol te gebruiken. Je bent op dit moment aan het herstellen en drugs en alcohol kunnen dit herstel in de weg staan. Het is uiteindelijk haalbaar om zo goed mogelijk te herstellen, maar daar heb je zelf de meeste invloed op. Op onze pagina over angst en paniek vind je een aantal tips die ook voor jou relevant kunnen zijn.

Succes in ieder geval de komende tijd! Je kunt ons altijd bereiken als je nog iets wilt vragen.

Vriendelijke groet,

Calvin

02 juli 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG