Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik ben 15 en zit op de middelbare school. Ik voel me de laatste tijd duizelig en ik ben daarvoor naar de huisarts gegaan, die zei dat ik bloed moet prikken voor een bloedonderzoek. Nou heb ik gisteren 1 xtc pil op en ben ik net gaan bloedproppen. Kan de dokter dat zien en zo ja wat zijn mijn rechten, want me ouders mogen het echt niet weten.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, 

Xtc kan 1 tot 3 dagen in het bloed teruggevonden worden, maar dan moet daar wel specifiek op gezocht worden door een arts/instelling. Een huisarts heeft in principe geheimhoudingsplicht, maar gezien jouw jonge leeftijd ligt dat iets anders. Als een kind tussen de 12 en 16 jaar is, hebben ouders ten alle tijden recht op informatie. Ik citeer het volgende van Patiëntenrechten:

"De ouders en het kind mogen allebei het medisch dossier inkijken. Het kind kan er bezwaar tegen maken dat zijn ouders zijn dossier lezen. Als de zorgverlener denkt dat het kind daarover kan beslissen, laat hij de ouders zijn dossier niet inzien. Het kind kan ook zelf vragen of hij zijn dossier mag lezen. De zorgverlener kijkt of het kind dit aankan." Je kunt het volledige document hier lezen. 

Je bent nog vrij jong. Wat is voor jou de reden dat je xtc gebruikt? Gebruik op jonge leeftijd kan op latere leeftijd voor meerdere risico's zorgen. Iemand die op jonge leeftijd begint met gebruiken maakt meer kans om afhankelijk te worden van drugs of loopt meer risico op mentale problemen. Dit komt omdat jonge mensen van jouw leeftijd nog volop in ontwikkeling zijn. De hersenen van jonge mensen zijn een stuk gevoeliger voor de effecten van drugs, maar ook een stuk gevoeliger voor de risico's die bij drugs horen. Het is beter om drugsgebruik zo lang mogelijk uit te stellen.

Vriendelijke groet,

Calvin 

03 juli 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG