Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi, Ik ben 29 en ik heb een bloedstollingafwijking: Leidse Factor V (homozygoot). Ik gebruik 1 keer per 4 tot 6 maanden op een feestje of festival een XTC pil (één pil verspreid over het feestje) een heel klein beetje GHB of een klein beetje coke of 2cb. Niet allemaal in combinatie met elkaar natuurlijk ;). Verder gebruik ik geen drugs, rook en drink ik niet, ik sport af en toe en eet gezond. Ik weet dat ik als homozygoot patient een verhoogde kans op trombose heb, hier ben ik mij van bewust en redelijk alert op. Ik slik of prik geen bloedverdunners en ik heb nog nooit een bloedprop gehad. Mijn vraag is hoe hoog het risico is dat ik een bloedprop ontwikkel door dit gebruik of eventueel andere gezondheidsrisico’s. Is mijn gebruik van XTC etc. zo schadelijk voor de bloedstolling dat ik het nooit meer moet/mag doen?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bij Factor V Leiden is er een verhoogde kans op bloedstolsels (trombose)
Deze kans is òf licht , òf sterk verhoogd. 
Dat hangt van het genotype af.  Bij jou is het dus homozygoot.
Het is zelden, maar MDMA kan soms een CVA (beroerte) veroorzaken. Dat kan in de vorm van een bloeding of in de vorm van een stolsel.
De kans op zo n stolsel (trombose) is bij Factor V Leiden dus al licht of sterk verhoogd.
XTC kan het risico nog eens licht verhogen.  
Maar hoe groot die kans precies is, is niet te zeggen. Van de andere middelen is het minder bekend. Cocaïne kan ook de stolling bevorderen. Die is af te raden dus. Bij herhaald gebruik zijn risico's groter.

Kennelijk hoef je geen bloedverdunners nog. Als er wel medicijnen nodig gaan worden, dan kan een eventuele bloeding daardoor moeilijker stollen.

De kans op problemen is bij een lage geteste dosering XTC waarschijnlijk slechts licht vergroot. Ik denk dat je het met deze uitspraak moet doen.  Zorg sowieso dat je niet over 1 pil spreekt maar over het precieze aantal milligrammen MDMA dat erin zit. Altijd laten testen dus.

Sucses en hou ons in de toekomst op de hoogte als je wilt.

Met vriendelijke groet,

Gerard A

drugsarts 
 

14 september 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG