Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hi, Ik slik nu ongeveer 3 weken citalopram 20 mg. Ik heb 2 keer een kleine hoeveelheid coke gebruikt. Ik voel me hier slecht over maar heb verder geen rare of vage bijwerkingen. Mijn vraag is nu is dit heel gevaarlijk geweest/ zit het mijn proces in de weg of is mijn lichaam nog niet echt gewend aan dit medicijn? Hoor het heel graag, alvast bedankt.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Gelukkig ging dit dus goed bij jou.

Dit zijn dingen om rekening mee te houden:

Allereerst kijk je naar de eventuele bijwerkingen van citalopram. Het is best een rijtje met mogelijkheden. Zie de bijsluiter of www.apotheek.nl

Je kan daarmee nagaan welke bijwerkingen versterkt zouden kunnen worden door de upper cocaïne. Verder zijn er geen gevaarlijke wisselwerkingen, behalve als je heel hoge doseringen zou nemen. Alleen bij een hoge dosering loop je risico op het serotoninesyndroom: een levensgevaarlijke toestand door een teveel aan serotonine. Verwardheid, bewusteloosheid, hartritmestoornissen, te hoge lichaamstemperatuur en bloedklontering zijn de symptomen. Citalopram verhoogt serotonine en cocaïne ook, alleen in veel mindere mate dan dat het dopamine en adrenaline verhoogt.
Verder verstoor je wel een evenwicht van je neurotransmissie, dat je met de medicatie juist probeert te herstellen.

Een ander gevaar is dat je coke te lekker vindt, zeker in een tijd van depressie. Dat geeft een risico op herhaling en verslaving. Je angstklachten als die er zijn, kunnen door te veel coke ook nog omslaan naar paranoia. De dag(en) na gebruik zou je ook even somberder kunnen worden. De citalopram moet je niet minderen en zeker niet stoppen. Dan loop je risico op onthoudingsverschijnselen.  Dus liever helemaal niet en àls je het doet: inderdaad lage doseringen.

Met vriendelijke groet,

Gerard A

drugsarts 
 

12 april 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG