Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Wellicht een minder aangehaald onderwerp; roken. Of met name het afkicken hiervan. Ik ben sinds 2,5 maand gestopt met roken met behulp van nicotine pleisters. Momenteel gebruik ik de laagste dosering pleister. In het begin kreeg ik wat ondersteuning van de huisarts, maar hier heb ik niet veel aan gehad. Het is namelijk zo dat ik echt heel veel ontwenningsverschijnselen heb. Zelfs na de afbouw van een pleister ben ik opnieuw helemaal van slag. Ik heb dagen dat mijn concentratie zo slecht is dat ik niet meer weet wat ik heb gedaan. Niet onbelangrijk is dat ik een angststoornis heb, welke hierdoor met regel ‘goed getriggert’ wordt. Ik ben wat lustelozer in het leven, meer emotioneel, chagerijnig en nu en dan behoorlijk onrustig. Ook mijn lijf heeft hier en daar wat extra klachten, zoals kortademigheid. De huisarts lijkt alles maar raar te vinden en kan er niet zoveel mee. Momenteel kan ik het wat accepteren en daardoor kom ik mijn dagen door. Ik vraag me echter af, of mijn erge ontwenning ook ‘normaal’ is, en of dit iets betekent voor de kans op terugval. Ik wil namelijk echt niet meer roken! Daarnaast vraag ik me echt af of ik in deze erg overdreven reageer. Weet u misschien wat meer?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat knap dat je al 2,5 maand gestopt bent met roken! Stoppen met roken is echt heel erg moeilijk. Het is ook goed dat het lukt om het een beetje te accepteren. De klachten waar jij mee loopt zijn inderdaad normaal. Je reageert zeker niet overdreven. Ik ga daar wat meer over schrijven.

Veel mensen die roken, zeggen dat het hen helpt bij stress. Is dat ook zo bij jou? Ik gebruik het in ieder geval in het schrijven van mijn antwoord, als voorbeeld. Als het helpt met stress en je stopt ineens met roken, komt er een uitdaging bij. Namelijk om leren gaan met stress. Hier zal iemand een alternatief voor moeten vinden. Dat is soms wel een flinke zoektocht en een uitdaging. Stress geeft allemaal mentale en lichamelijke klachten. Dat zijn eigenlijk niet direct ontwenningsverschijnselen. Maar klachten die ontstaan uit de stress die is toegenomen.

Als ik het zo lees, is dit ook bij jou gaande. Helpt roken bij jou met stress? Of met jouw angststoornis? Jouw klachten zijn niet een direct gevolg van minder nicotine binnen krijgen. Maar wel vanuit de toegenomen stress, angst of andere reden waarom roken jou hielp. Daar moet je dus een andere manier voor vinden. Als je dat gevonden hebt, zal de 'noodzaak' om te roken ook een stuk minder zijn.

Stoppen met roken, betekend voor bijna iedereen ook meerdere terugvallen. Sterker nog, een gemiddelde roker moet zeven serieuze stoppogingen doen, voor het permanent lukt. Een terugval is niet erg en eigenlijk heel normaal. Het is een leermoment. Vaak een moment van zwakte. Wat maakte de situatie dat je de verleiding niet kon weerstaan? Probeer van zo'n moment te leren en jezelf daarna weer te herpakken. Een terugval is niet een stap achteruit. Het is een 'pas op de plaats'.

Je kan altijd eens aan je huisarts vragen of je wat ondersteuning kan krijgen van de praktijkondersteuner (POH-GGZ). Krijg je ook adequate hulp voor je angststoornis? Ik hoop het wel, dat gun ik je.

Kijk ook eens voor meer tips op:

 Ikstopnu - Gratis advies & betrouwbare informatie over Stoppen met Roken

Met hartelijke groet,

Dion

18 juni 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG