Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

3 dagen geleden heb ik (weer voor het eerst sinds een jaar) xtc gebruikt op een festival. Daarbij had ik van te voren goed gegeten en ook tijdens de dag goed op mezelf gelet en ook daarna voldoende gegeten/gedronken. Dit was in totaal mijn 4de keer, en de eerste 3 keer heb ik verder dan ook geen bijzondere (lichamelijke) restklachten gehad. Hoogstens een klein dipje, maar niet meer dan dat. De xtc die ik gebruikte was qua samenstelling nagenoeg hetzelfde, getest en ook de hoeveelheid was gecontroleerd en niet meer dan die eerdere keren (ook niet meer dan gemiddeld vrienden van mij hadden ingenomen, iets meer dan 1.5 pil over de gehele middag & avond, gewicht is 68 kg). Het was een leuk festival en ik heb het naar mijn zin gehad. De nacht na het festival heb ik goed en vast geslapen (8 uur), echter heb ik de nacht daarna de gehele nacht wakker gelegen. Telkens als ik in slaap leek te vallen voelde ik een kleine schok (in arm of been) waardoor ik weer wakker was. Na alle gewone middeltjes, warme melk, boek lezen & ontspanningsoefeningen te hebben geprobeerd accepteerde ik maar dat ik geen slaap zou krijgen. Hierdoor was ik natuurlijk erg vermoeid op mijn werkdag (dag na festival zelf was ik vrij) de dag erna en ook wat angstig hoe de nacht daarna zou verlopen. Afgelopen nacht merkte ik in bed dat ik nog last had van die schokjes en een hoge hartslag (94 bpm in ruststand) en ook opeens wat lichte tintelingen in de benen waardoor ik ook wat angstig werd en de slaap (hoe moe ik ook was) maar niet wilde gaan vatten. Met behulp van wat Kamille thee maar voornamelijk 2 Kruidvat Nachtrust pillen gelukkig alsnog 5 uur geslapen, maar daarna om 7 uur was ik wel klaar wakker (met nog een hoge hartslag en wat tintelingen). Natuurlijk speelt de vermoeidheid nu ook een rol en heb ik wat lichte hoofdpijn. Echter geeft bovenstaande ook stress en angst of de klachten wel weg zullen gaan en vooral de vraag waarom ik er nu opeens last van heb en wat mijn lichaam aangeeft? Nu vraag ik me vooral af waar deze klachten nu deze 4de keer opeens vandaan komen en wat ik ertegen kan doen? Vrienden om mij heen die hetzelfde hebben gebruikt hebben geen klachten. Zelf was ik niet echt gestresst vooraf, maar door corona en het vele thuiswerken was ik de laatste tijd wel wat afgevlakter, maar niet in het bijzonder, kam dat meespelen? Mijn klachten vallen dus vooral op in de avond bij het in slaap vallen, terwijl ik er overdag niet echt last van heb en gelukkig prima functioneer (los van vermoeidheid). Daarnaast wil ik natuurlijk niet afhankelijk worden van die Kruidvat nachtrust pillen (combinatie magnesium, passiebloemextract, tomatenpoeder en heel klein beetje melatonine) worden om in slaap te kunnen komen dus vroeg ik me af wat in dit geval het beste is om te doen? Zou ik toch even met de de huisarts bellen om dit te bespreken? En wat betekent dit voor een eventueel nog volgende keer? Ik hoor het graag!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

De klachten die je omschrijft: slapeloosheid, schokjes door je lijf, hoge hartslag in rust, tintelingen en angsten komen vaak voor na gebruik van xtc. Hieronder beschrijf ik kort waar de klachten vandaan komen, hoe het kan dat je ze nu wel ervaart en na vorige gebruiksmomenten niet en vooral hoe je weer van deze klachten af kan komen.

Wanneer je xtc gebruikt komt naast de stof serotonine, ook de stof adrenaline vrij. Deze stof activeert het angstcentrum. Hierdoor blijf je onder invloed van xtc doorgaans lang wakker, gaan spieren strak staan en worden pupillen wijd. Je lichaam komt in een vecht- of vluchtmodus, zonder dat er daadwerkelijk een gevaarlijke situatie is. Dit effect wordt vaak zelfs als spannend of prettig ervaren worden.

De klachten die je nu ervaart komen voort van een angstcentrum dat nog steeds gevoelig is. Het is alsof je lichaam nu, een tijdje na het gebruik, nog erg alert is. Dit veroorzaakt de hoge hartslag, tintelingen en schokjes door je lijf. Ook wordt in slaap vallen simpelweg lastiger als je lichaam nog is zo'n alerte stand staat.

Wat voor jou belangrijk is om te weten is dat dit niet gevaarlijk is. Meestal hebben de hersenen vooral tijd nodig om weer tot rust te komen. Een vast ritme en voldoende aandacht voor ontspanning helpen. Op het moment dat je echt niet kan slapen, accepteer dat dit nu tijdelijk aan de hand is. Het gaat vanzelf weer over. Jezelf bang maken over het slaaptekort of dat er iets mis is in je lichaam activeert het angstcentrum alleen maar meer. Daarvan houden de klachten langer aan.

Als ik je verhaal zo lees ben je denk ik al bekend met onze pagina over de drug, set en setting. Zo niet, lees de pagina even door.

Je schrijft dat je 1,5 pil had genomen. Hoe sterk waren de pillen? 1,5 pil kan al ver boven de richtlijn van 1 tot 1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht zijn. In jouw geval kan dat dus een hogere dosering dan 68 tot 102 mg mdma zijn geweest. Door deze richtlijn te overschrijden neemt de kans op klachten na gebruik toe. 

De set is verreweg de minst goed voorspelbare factor. Je schrijft dat je door het thuiswerken wat anders in je vel zat. Mogelijk is dit een factor geweest waardoor je nu deze klachten hebt ontwikkeld, en de vorige keren niet. Het kan ook iets anders in de set geweest zijn.

Ik hoop dat je verder kan met dit antwoord. Ik wens je een goede nachtrust.

Sjoerd

17 september 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(3 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG