Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik ben niet verslaafd aan drank in de zin dat ik het elke dag nodig heb om me goed te voelen etc.maar als ik dan drink dan houdt het niet op krijg ik blackouts ben 400 euro lichter aan flessen gehaald /bier dit gaat gepaard met exsesief cocaïne gebruik dit maakt me weer helder maar slaap dagen niet.het makkelijk e advies is drink niet meer maar heeft iemand tips om dit af te bouwen .ik zal niet ontkennen dat ik het nogsteeds mega chill vindt helemaal naar de klote te zijn van drank en coke maar dat is ook teken van verslaving natuurlijk,tips asublieft ik weet niet meer waar ik het moe zoeken elk weekend weer raak

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je bericht. Wat goed dat je even de tijd neemt om stil te staan bij je gebruik. Je geeft zelf aan dat je moeilijk maat kunt houden qua alcohol en cocaïne en je zou dit graag willen afbouwen. Je wilt dat drugsgebruik een andere positie gaat innemen in jouw leven als dat het nu doet.

Bij een verslaving verandert 'willen' gebruiken in 'moeten'. Je raakt langszaamaan de controle kwijt. Dat wil natuurlijk niemand. Meestal gaat er een periode aan vooraf van steeds vaker steeds meer gebruiken. Als ik je zo hoor, lijkt dat ook voor jou te spelen. 

Tips om te minderen:

  • Maak een lijst met redenen om te stoppen. Het kan helpen om zowel de voor- als nadelen op te schrijven. Vind je de nadelen de moeite waard? Leg dit lijstje ergens neer waar je het regelmatig tegenkomt. 
  • Bereid je voor op moeilijke situaties. Is het bijvoorbeeld altijd raak als je met bepaalde vrienden bent? Of uitgaat? Hoe ga je om met die situaties? Maak een plan. 
  • Maak van te voren afspraken met jezelf over hoeveel je wilt nemen en neem niet meer dan dat. Je kan mogelijk je pinpas bij een ander neerleggen zodat je die grens niet overgaat. Of heb je daar zelf misschien nog een beter idee over?
  • Zoek steun bij vrienden of familie, zij kunnen je bijstaan in het proces. 
  • Je kunt je minder of stopproces bijhouden in een app, bijvoorbeeld die van Maxx

Zie voor meer tips onze pagina over hulp bij minderen.

Je hoeft dit overigens niet alleen te doen. Het zou denk ik inzichtgevend kunnen zijn als je eens met een behandelaar in gesprek zou gaan. Samen met een behandelaar kan je onderzoeken wat maakt dat je de behoefte hebt om te gebruiken. Vanuit daar zou je kunnen gaan kijken hoe je anders kan omgaan met situaties zodat je niet hoeft te gebruiken. Neem daarvoor contact op met bijvoorbeeld Iriszorg.

Ik hoop dat je hier wat mee verder kan. Zet hem op. Geef de moed niet op, er is een weg. Je kunt altijd nog eens een bericht sturen. 

Groet,

Celeste

19 oktober 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(4 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG