Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hey ik vlieg zondag avond naar Amerika maar wil zaterdag op een feestje nog cocaïne gebruiken brengt dat risico’s mee kwa controles?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wees terughoudend en denk goed na wat je doet. Vluchten naar Amerika worden namelijk streng gecontroleerd en vooraf heb je een digitaal toestemmingsformulier (ESTA) moet invullen om het land binnen te mogen komen. Amerika weert bijvoorbeeld mensen uit risicolanden, mensen met een ernstig strafblad en (voor de ESTA) mensen die zijn veroordeeld voor drugsbezit. Op het ESTA-formulier vragen ze ook of je wel eens drugs hebt gebruikt. Waarschijnlijk heb je ingevuld dat het antwoord daarop nee is. Dat betekent echter wel dat je altijd met drugsgerelateerde onderwerpen voor een vlucht naar Amerika ernstig in de problemen kunt raken. Want als ze iets vinden dat te maken heeft met drugs dan kunnen ze aannemen dat je hebt gelogen voor je ESTA en dat is altijd een reden voor annulering. Dan kun je pas weer reizen naar Amerika als je een B-2 toeristenvisum aanvraagt inclusief een vraaggesprek.

Op Schiphol vinden bij de gate ook wel eens enigszins door strenge vraaggesprekken plaats met Amerikaanse douaneambtenaren of controle van je spullen. Op het vliegveld, zowel in Nederland en de VS, kunnen drugstesten uitgevoerd worden. Soms doormiddel van swabs die in een machine gaan. Ook drugshonden zijn hierop getraind. Als er sporen van cocaïne aan jouw spullen zitten, zoals telefoon of sleutels, gaan ze dit zeker terug vinden. Hou hier dus rekening mee. Dat is aanleiding om verder onderzoek te doen en dat hele proces is heel vervelend. Bijvoorbeeld je spullen grondig doorzoeken, je telefoon, whatsapp en social media profiel doorzoeken of een lichamelijk onderzoek. De kans bestaat dan ook dat je dan je vlucht mist bijvoorbeeld.

Groet,

Dion

24 juni 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG