Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi! Ik heb zo’n anderhalve week geleden xtc gebruikt op een festival. Het was ongeveer drie kwart pil verspreid over zo’n 6 à 7 uur. Op het einde werd ik licht in mijn hoofd en leek het alsof ik flauwviel, ik ben hiervoor ook naar de ehbo post gegaan. Nu heb ik 1,5 week later nogsteeds last van het licht in mijn hoofd worden. Ik ben naar de huisarts geweest en deze vertelde mij dat het kwam door stress, ik was ook wel aardig in paniek op het festival zelf. Enig idee hoe ik deze klachten zsm kan verminderen? Ik waardeer het heel erg!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Vervelend om te lezen dat je je zo voelt! Wees niet bang, we horen de klachten die je beschrijft wel vaker. Ik wil graag aan je uitleggen waar het door komt en wat je er tegen kunt doen.

Het gebruik van xtc zorgt voor een reactie in je lichaam. Het zorgt ervoor dat er allerlei stofjes vrijkomen, waaronder serotonine en adrenaline. Hierdoor komt je lichaam en hersenen in een stress-modus. Deze modus kun je ook vergelijken met een situatie waarin je oog in oog staat met een tijger. Dan gaat het lichaam en de hersenen in een stand van paraatheid. Dat wordt ook wel de fight or flight modus genoemd. De hartslag gaat omhoog, de bloeddruk stijgt, spijsvertering gaat langzamer en spieren worden aangespannen. Je zet je schrap om actie te ondernemen. Dit zelfde mechanisme wordt tijdens een xtc trip ook geactiveerd. Dit kan erg leuk zijn, omdat je er energie van krijgt en ook een euforisch gevoel. Echter zit er ook een keerzijde aan. Als je wat angstiger bent, wat paniek ervaart of je fysiek vermoeid bent kun je klachten ervaren. Je kunt dan inderdaad een licht gevoel in je hoofd ervaren. Kan komen door het effect dat xtc op de hersenen heeft, maar ook door de fysieke inspanning zoals meerdere uren dansen bijvoorbeeld.

Lees sowieso onze pagina over hoe je met angst en paniek kunt omgaan eens door, daar vind je veel tips terug. Het is belangrijk om de komende tijd rustig aan te doen. Vermijd het gebruik van alcohol en drugs sowieso voor een aantal maanden, omdat zij de klachten kunnen verergeren en in stand kunnen houden. Koffie, sigaretten en energydrankjes kunnen dit ook, maar dan wel in mindere mate. Wat voor nu prettig is om te doen, is ontspanning te zoeken en vinden in de dingen die jij fijn vindt om te doen, met als doel zo min mogelijk stress te ervaren. Probeer ook niet te veel aandacht te besteden aan je klachten, door bijvoorbeeld het op google te gaan opzoeken. Dit kan een vicieuze cirkel aanwakkeren en in stand houden. Dan maak je je zorgen over de klachten en dat zorgt ook voor meer stress wat zorgt dat je veel piekert over je klachten bijvoorbeeld.

Hopelijk kom je er snel bovenop. We zien graag dat je ons op de hoogte houdt! Mocht je je niet beter voelen in de komende weken, benader ons dan gerust opnieuw. We denken graag met je mee.

Informatieve groet,

Calvin

30 september 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG