Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedemiddag, Op dit moment zit ik in een afkickkliniek voor speed, cannabis, alcohol en ketamine. Vandaag is de 8ste dag van mijn opname en scoor ik opeens positief op GHB terwijl ik dat nog nooit in mijn leven heb gebruikt. Zijn er medicijnen die positief kunnen scoren op GHB of iets anders die dat kan veroorzaken? Ik slik 2 verschillende antipsychotica, waaronder quetiapine, de ander heeft zo'n moeilijke naam dat ik hem ben vergeten. Er staat nu 4 jaar aan trauma en diagnose behandeling op het spel en een safehouse opname. Ik probeer er achter te komen hoe dit komt omdat ik dreig weg gestuurd te woorden. Ik scoorde bij binnenkomst niet positief op ghb.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, 

Wat naar dat je dit meemaakt  zeg. Ik geloof je meteen als je dit schrijft.

In principe is ghb maar maximaal 8 uur terug te vinden. Ik merk aan je toon dat er inderdaad veel op het spel staat en dat je daar waarschijnlijk veel stress over ervaart. Ik wil je sowieso adviseren om de drugstest opnieuw te laten uitvoeren bij de kliniek. Het kan zelfs een verkeerd geïnterpreteerde test zijn. 

Van quetiapine kan ik zo snel niets vinden dat duidt op een eventuele kruisreactie met de drugstest (dus dat de drugstest ‘denkt’ dat de quetiapine ghb is). Je andere antipsychotica kan ik niets over zeggen, daar ik de naam er niet van weet. Het komt in zeldzame gevallen wel voor dat er dus een ander middel reageert op de drugstest en deze daarom positief uitslaat. Dat heet een fout-positieve uitslag door een interactie met medicijnen. Anderzijds komt het bij sommige gevallen voor dat de kwaliteit van urine invloed heeft op de mogelijkheid van testen van urine. De temperatuur van de bewaarde urine is bijvoorbeeld van groot belang, net zoals de duur tussen de afname en de test.

En er is nog iets:  GHB is ook een lichaamseigen stof. Bij sommigen kan die de test positief doen uitslaan. Voorals als de test een lage ‘cut-off’ waarde heeft.

Laat je behandelaar dit stuk lezen:

https://www.omicsonline.org/open-access/evidence-for-elevated-endogenous-urinary-gammahydroxybutyric-acid-levels-two-case-reports-2155-6105-1000268.php?aid=68777

Dus nogmaals, laat opnieuw een urinetest doen. Je zou daar zelf voor kunnen aangeven dat je een dag lang in de gaten gehouden kan worden (want ghb is maar 8 uur aantoonbaar in urine) en dat je dan de urinetest doet met personeel van de kliniek. Je kunt sowieso altijd met een arts hierover in overleg lijkt me. De medicatie die je krijgt wordt immers door hem/haar voorgeschreven.  

Het beroep dat hier uitsluitsel over kan geven is de (ziekenhuis-) apotheker.

Veel succes en hopelijk gaat jouw behandeling evengoed gewoon door! 

Informatieve groet,

Calvin 

10 oktober 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG