Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

beste, mijn zoon is verslaafd aan alcohol en mefi. Hij sliep tot smiddags was heel depri enz...zorgde voor spanningen thuis. Ik heb hem altijd proberen te helpen maar steeds hervalt ie. Ie werkt sedert 3 weken en doet het heel graag. Hij zegt dat ie die job niet kwijt wilt. Maar de alcohol en vooral mefi heb ik schrik. Hij kan heel depri worden en dat is heel beangstigend en snachts wakker blijven. Ie is wel stap vooruit door het werk maar als t vrijdagavond is t om zeep. Hij trekt dan steeds naar die vrienden. hoe kan ik hem helpen? alle tips welkom om hem er vanaf te krijgen want ik weet het niet meer :( en wil mijn zoon niet kwijt

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Vervelend om te horen dat je zoon problemen met middelen ervaart. Dit is niet alleen voor hem ingewikkeld maar is vaak ook zwaar voor de omgeving.

Je geeft aan dat het op zijn werk redelijk gaat, maar het in het weekend dan mis is. Het lastige is dat je iemand niet kan dwingen om te stoppen. Wel kun je iemand een luisterend oor bieden, laten weten dat je er voor hem bent als hij wel wil stoppen en ondertussen je eigen grenzen blijven handhaven. Ook wil je niet de gevolgen van het gebruik volledig oplossen voor hem; het is nodig dat hij zelf gevolgen ervaart van het gebruik. Iemand die zelf nog geen problemen ervaart zal namelijk niet zomaar stoppen.

Probeer anders eerst eens een gesprek aan te gaan over het gebruik; wat het hem brengt en hoe hij er zelf tegenaan kijkt. Is hij zelf tevreden zo? Of zou hij het liever ook anders hebben? Als er een veranderwens is zou je samen met je zoon naar de huisarts kunnen gaan om te kijken wat de volgende stappen zijn. 

Op onze pagina hoe om te gaan met het gebruik van anderen kun je wat meer tips vinden over het gesprek aangaan en hoe je je positioneert tegenover hem. Maar ik denk dat het wellicht ook fijn voor je zal zijn als je een gratis en vrijblijvend gesprek zou kunnen voeren met een preventie deskundige in jouw regio. Zij kunnen met jou de specifieke situatie bekijken en adviseren over de aanpak. Je vind dit bij de organisaties die zich bezig houden met verslavingszorg zoals VNN.  Soms bieden zij ook cursussen aan voor ouders van kinderen met middelenproblemen. 

Groet,

Celeste

31 maart 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG