Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Mijn vriend heeft gister voor het eerst harddrugs gebruikt. (Hij heeft ADHD en vroeger zeker 7 jaar geleden voor het laast methylfenidaat geslikt) Hij heeft 4-MMC gebuikt in totaal 2 sleutelpuntjes in een slok Fanta en 1 puntje door zijn neus. Maar dit allemaal deed helemaal niks bij hem. Hij had geen vergrote pupillen en geen gevoel dat hij drugs had gebruikt. Mijn vraag is nou kan dit? Komt dit dan door zijn voor geschiedenis? Ik vond het wel gek dat hij absoluut niks van de drugs merkten.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag! Het komt wel eens vaker voor dat iemand een vraag zoals de jouwe stelt. Het antwoord is deels te vinden in het 'drug, set en setting' model. De drugs, gaat natuurlijk om de werkzame stof en de dosering hiervan. De set gaat over de persoon, lichamelijk, mentaal maar bijvoorbeeld ook je verwachting. De setting gaat over je omgeving bij het gebruik. Het kan ook zeker zijn dat hij door de adhd anders/minder reageert op 4-mmc. Hier is bij xtc, cocaïne en speed meer over bekend bij gebruikers. 4-mmc op vergelijkbare receptoren en neurotransmitters in de hersenen. Daar zou dus ook een deel van het antwoord in kunnen liggen.

Daarbij geef je aan dat de dosering was dat hij twee sleutelpuntjes oraal in heeft genomen. Wanneer je drugs oraal inneemt dan is het effect ook anders en vaak ook minder, omdat er al een deel van de werking verloren gaat door het spijsverteringssysteem. Wellicht heeft hij op dusdanige manier gedoseerd dat hij onder de drempel bleef van 4-mmc vanaf wanneer het begint werken.

Even terug naar het drug, set en setting model. Hebben meer mensen in de omgeving deze 4-mmc gebruikt? Wat gaven zij aan? Voelden zij wel effect? Als dit niet zo is, dan kan het ook zo zijn dat het geen 4-mmc was. Dit kun je echter alleen maar achterhalen, door het te laten testen.

Tot slot zijn ook iemands verwachtingen erg belangrijk. Welke verwachting had hij bij het effect? Als jij dit gaat vergelijken met anderen, kan je verkeerde verwachtingen krijgen. Iedereen ervaart een trip ook op zijn/haar eigen manier. Het is juist belangrijk om al je verwachtingen los te laten. Kon hij de controle ook los laten? Als je daar sterk tegen gaat vechten, merk je ook minder van het effect. Daar kan de setting natuurlijk ook invloed op hebben. Was de omgeving prettig? Voelde hij zich veilig?

Het antwoord is dus deels in het drugs, set en setting model te vinden en wellicht ook in de manier waarop er gedoseert is of dat de drug überhaupt om 4-mmc ging. Hopelijk geeft dit antwoord je wat handvatten. Voel je in ieder geval vrij om ons opnieuw te benaderen! 

Vriendelijke groet,

Calvin

02 mei 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG