Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Dit weekend had ik een trombose (niet in een slagader) bij mijn arm als 34-jarige. Momenteel vindt nog verder onderzoek plaats gezien er niet echt een oorzaak te achterhalen was. Ik rook en ben daar bijgevolg accuut mee gestopt. Verder is Cloxane toegediend (eenmalig) en ben ik gestart met Xarelto (eerst een paar weken 2x/dag 15mg, daarna 1x/dag 20 mg). De arts heeft mij uitgelegd hoe het zit met roken en alcohol, alleen zat ik hierna nog met twee vragen. 1. Alcohol: sociaal drinken was volgens de arts geen probleem, 1 tot 3 units afhankelijk van het aantal uur, alleen vroeg ik mij af of je misschien eens een keertje tijdens het feesten een avondje wat meer kan drinken? Al dan niet door eenmalig de Xarelto niet in te nemen? 2. Wat met andere drugs? Occasioneel gebruik ik wel eens cocaïne, ketamine, hasj en MDMA, uiteraard niet door elkaar en hoogstens misschien 1x/maand. Heeft dit gevolgen op de klonter (trombus) en/of de medicatie? Zou ik (bijvoorbeeld bij een dagje festival) eenmalig de medicatie niet kunnen innemen om wisselwerking te voorkomen? Alvast erg bedankt!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Waarschijnlijk kun je stellen dat risico's licht zijn toegenomen door de combinatie. Ik neem als voorbeeld xtc en Xarelto. De overige combinaties kun je invullen onder "lees een antwoord."  Alcohol is ook bloedverdunnend dus dan zou je inderdaad kunnen overwegen om over te slaan of om die dag een have dosering te nemen. De halfwaardetijd is zo'n acht uur. 

Xarelto (rivaroxaban) is een bloedverdunner, het remt de stolling. Dus als je een (gelukkig heel zeldzame) complicatie van XTC coke of alcohol, een hersenbloeding, zou krijgen, dan zou je gevaarlijk langer blijven bloeden.

Dan kijk je naar de bijwerkingen; vaak komen voor: bloedarmoede, duizeligheid, hoofdpijn. Gesprongen bloedvaatjes van de ogen, of in de maag, urinewegen, tandvleesbloeding. Bloed ophoesten. Lage bloeddruk. Misselijkheid, braken, obstipatie, diarree, buikpijn. jeuk, huiduitslag, kneuzing, pijn in armen of benen, koorts. Oedeem. Vermoeidheid. In het bloed veranderde lever- en nierwaarden.

Als je dit zou hebben kan drugsgebruik het verergeren. Dan ben je niet fit genoeg om te gebruiken. Je kan je ook voorstellen dat als er koorts zou zijn als bijwerking,  dat xtc eerder oververhitting kan geven.

Verder zijn er geen grote wisselwerkingen, maar mogelijk remt xtc ook een beetje de stolling doordat het aan bloedplaatjes hecht. 

Dus het kan goed gaan, maar het is niet helemaal ongevaarlijk. Als je nul risico wil nemen doe je het niet.  Als je het wel doet doseer je zo laag mogelijk en is de xtc getest en weet je precies hoeveel MDMA erin zit en neem je max 1 - 1,5  mg per kg lichaamsgewicht. Laat je ons een evt ervaring weten? Daar leert iedereen van. 

Mvg

Gerard A
 

06 juni 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG