Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste drugsinfoteam, Ik gebruik sinds een week atenolol 25mg (bètablokkers) voor een hoge bloeddruk en een hoge hartslag. Nu wil ik aankomende weekend naar een festival gaan en xtc gaan nemen mijn vraag is bij deze of het verstandig is om xtc te nemen of eventueel te mixen met de bètablokkers en wat voor klachten/bijwerkingen ik er van kan hebben. Alvast dank voor de moeite!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, ik combineer je 2 gestelde vragen in 1 antwoord.

Eerst kijk je of je hartslag al mooi is gedaald naar normale frequenties. Want dat draagt bij aan een gunstige 'set' van gebruik. Je wil fit en angstvrij zijn voordat je evt gaat gebruiken.  Cannabis (xtc ook) kan inderdaad de hartslag verhogen maar het in 1 keer stoppen ermee ook. Dan is het een onthoudingsverschijnsel, maar dat hoeft maar een paar dagen te duren. 

Al je kijkt naar mogelijke bijwerkingen van atenolol dan zou het kunnen zijn dat de gebruiks set daar ongunstig van wordt:

Vaak komt voor (1–10%): te lage hartslag. Koude of handen/voeten. Maag-darmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, obstipatie. Vermoeidheid. Overmatig zweten.  Soms (0,1–1%): hallucinaties, psychosen, verwardheid, Als je dat laatste zou hebben dan mag je geen xtc en cannabis gebruiken. Want als je set zo ongunstig is dan kan je een bad trip krijgen. 

Lees hier nog ven verder onder drugs, set en setting.

Atenolol is een zgn. bètablokker. Het vermindert de stimulerende prikkels naar het hart dus het zou daarmee de hartkloppingen door de stimulatie van XTC of cannabis kunnen verminderen. Er is verder waarschijnlijk geen wisselwerking (interactie) tussen de drugs en atenolol, wat inhoudt dat ze elkaars spiegel in het bloed niet beïnvloeden.

Het is het veiligst als je geen drugs met bètablokkers combineert. Maar het kan ook goed gaan als je zo voorzichtig mogelijk doseert. Laag dus. Geteste xtc, max 1 à 1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht in totaal voor het hele weekend. 

Laat je ons weten als je ervaringen hebt te delen? Daar leert iedereen weer van.

vr grt

Gerard A

drugsarts

 

08 juni 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG