Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedemiddag, Ik heb een vraag over het gebruik van drugs in combinatie met een zwakkere lever. Een dokter had laatst bij mij geconstateerd dat mijn lever niet optimaal werkt, met als dat andere organen het werk van mijn lever gedeeltelijk overnemen. Ik krijg hierdoor voornamelijk vermoeidheidsklachten. We proberen daarom met medicatie ervoor te zorgen dat mijn lever beter gaat werken. Ik vraag me af of een avond drugs innemen (bijv. op een festival) een grote aanslag is op mijn lever en/of dit bijvoorbeeld gelijk staat aan een avond stappen met wat alchohol. Omdat ik graag wil herstellen, ben ik benieuwd of dit veel kwaad kan.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat vervelend nieuws voor je. Uit je verhaal is het wel moeilijk om een goed antwoord te geven op je vraag omdat je geen informatie geeft over de oorzaak van je zwakkere lever en welke medicijnen je moet innemen. Over het algemeen raden we het af om in een periode van herstel waarbij je medicijnen moet gebruiken, alcohol en/of drugs te gaan gebruiken. Het middel alcohol kan vrij snel een nadelige invloed op je lever hebben als deze al zwakker is of het kan zijn dat de alcohol niet goed kan worden afgebroken waardoor je al veel sneller aangeschoten/dronken wordt en ziek kan worden door alcoholvergiftiging.

Leverschade op jouw leeftijd kan ontstaan door een virusinfectie (hepatitis), door medicatiegebruik, door alcohol/drugs of door andere ziektes. Vermoeidheidsklachten kunnen dan ontstaan doordat gifstoffen minder goed worden opgeruimd door je lever. Ook alcohol en drugs kunnen vermoeidheidsklachten geven, waardoor je herstel minder goed zal gaan. De set is dan niet gunstig voor het gebruik van drugs. Mocht je meer willen weten over de combinatie dan is het voor ons belangrijk om de naam van de ziekte te weten en ook de exacte medicijnen en daarnaast welke drugs je zou willen nemen.

Als je schrijft ‘wat alcohol’ dan lijken 2 glazen maximaal op een hele avond wel okee. Maar het risico van dan toch  meer gaan nemen is aanwezig, waardoor kiezen voor nul weer safer is.

Als je vraag of dat gelijk staat aan een avond drugs dan kan je stellen dat de lever meestal alleen door overdoseringen van drugs aangetast wordt, maar dat de aanslag op je conditie wel groter is dan dat beetje alcohol.

Vriendelijke groet,

Karin W, huisarts drugsinfoteam

03 november 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG