Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedendag, Ik heb al een half jaartje last van hartoverslagen. Soms heb ik er 5-10 per dag maar soms heb ik wel 5 per minuut en dan urenlang. Ik ben bij de dokter geweest, eerst een ECG gemaakt en die was prima. Daarna heb ik nog een kastje meegehad met plakkers die ik op mijn borst moest plakken die mijn hartritme in de gaten hielden. De uitslag daarvan was dat er niets aan de hand was en ik me nergens zorgen over hoefde te maken en dat het waarschijnlijk stress was. Ik gebruik mijn hele leven al zo'n 5-10 keer per jaar drugs (meestal XTC) en voor nieuwjaar staat het weer op de planning. Echter ben ik nu wel een beetje bang geworden omdat de overslagen er nog steeds zijn ondanks dat de dokter heeft gezegd dat er niks aan de hand is. Kan XTC tóch nog een probleem vormen, of hoef ik me helemaal geen zorgen te maken? Mvg

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: gillion

Beste vraagsteller,

Het is een feit dat XTC hartritmestoornissen kan veroorzaken en er zijn ook hartstilstanden en overlijdensgevallen bekend. Die kans is wel klein. Er zijn goedaardige en kwaadaardige ritmestoornissen als het gaat over extrasystolen. Meestal zijn ze goedaardig. De kwaadaardige komen vaker voor in een familie en het is daarom een vraag of je in je familie plotse overlijdensgevallen kent.
XTC kan daarnaast door de stimulerende werking extra systolen (extra hartslagen) opwekken. Als je veel last zou hebben kan de cardioloog daar wat aan doen. Met medicijnen en soms met een ingreep. Durf je het met de cardioloog te bespreken? Als je helemaal geen risico's wil nemen, neem je afscheid van XTC gebruik, want je zorgen zijn terecht: ritmestoornissen vormen een risico.

Met vr grt

Gerard A

drugsarts

24 december 2016
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG