Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedemiddag, Enkele maanden geleden is er bij mij een ernstige vorm van crohn geconstateerd. Momenteel heb ik medicatie gekregen om mijn klacht te verhelpen. De ontsteking is sterk verminderd maar is nog niet volledig weg. Ik ben bijna klaar met een prednison kuur en verder moet ik nog zeker twee jaar humira zelf spuiten en azathioprine slikken. Ik vroeg mij af of het af en toe gebruiken van 3mmc, 4mmc of 4fmp ervoor kan zorgen dat de ontsteking zich weer gaat uitbreiden. Ik lees voornamelijk op internet over de gevolgen van het gebruik ten opzichte van de bijwerkingen van de medicijnen maar kan nergens iets vinden over de gevolgen voor de ontstekingen. Alvast hartelijk dank,

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: Crohn3mmc

Beste vraagsteller,

Over de lange termijn effecten van deze middelen is nog niet veel bekend.

We weten wel dat langdurig speed of XTC de afweer kan verlagen. Het is weer niet bekend of dat de Crohn ontstekingen zal verergeren. Want je medicatie betreft ook ontstekingsremmers. Als stress een factor is die Crohn verergert, dan kun je tijdelijke verergering verwachten door deze middelen die ook adrenaline verhogen, wat een stressreactie of activering veroorzaakt.

De bijwerkingen heb je al gelezen, maar weet ook dat bij azathioprine de bloedstolling kan afnemen? In dat geval, het geval van vaak blauwe plekken hebben, kun je beter helemaal geen uppers gebruiken, i.v.m. het toegenomen risico op bloedingen. Bij 4-FA lijkt er sowieso een grotere kans op een hersenbloeding te bestaan.
Daarom is het wel extra opletten en moet je het zo min mogelijk doen.

Wil je ons laten weten wat voor ervaringen je had, als je toch voor gebruik kiest? Dank.

vr grt

Gerard A

drugsarts

30 januari 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG