Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi, Zo heel nu en dan gebruiken wij wel eens poppers. We snuiven dan 3 tot 5 keer een beetje op een avond. Nu ben ik al twee keer de dag erna vreselijk moe geweest. Kan dit met de poppers te maken hebben?

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: Pop123

Beste vraagsteller,

Ja dat kan. Je moet ook even kijken naar je slaap-waakhygiëne: hoe laat ga je naar bed, hoeveel uur slaap je, wat gebruik je erbij aan andere middelen, wat doe je anders dan gewoonlijk? Die dingen moet je optellen bij de poppers als oorzaak van moeheid.

Poppers geven bloeddrukverlaging wat tot moeheid kan leiden. Dat het de volgende dag optreedt hebben we nog niet gehoord, maar het is voor te stellen door de belasting die poppers-gebruik toch inhoudt. Zie dit lijstje:

- Alkylnitrietpreparaten (poppers) kunnen leiden tot een vorm van gevaarlijke bloedarmoede: blauw worden, hartritmestoornissen, bewustzijnsdaling en zelfs coma. Uiteraard vooral bij te vaak en te hoog gedoseerd gebruik.
- lage bloeddruk door te sterke bloedvatverwijdijng: shock.
- huiduitslag, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en braken.
- het doorslikken of in de neus inbrengen van de vloeistof kan tot ernstige irritatie en vergiftiging leiden.
- Netvliesafwijkingen (maculopathie). Hiermee is er ook een kans dat dit vlekken zien opwekt.

Ik zou een keer een check-up doen bij de huisarts als je moe zou blijven. In het bloed moet dan zowel hemoglobine als methemoglobine bepaald worden. Liefst op de dag na gebruik. Verder kan je ook proberen te kiezen voor maximaal 2 x snuiven en kijken hoe dat gaat de volgende dag.


Met vr grt en tot horens,
Gerard A
drugsarts

30 januari 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG