Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi, ik heb een vraag over doseren. Ik heb 2 pillen van 5mg dexamfetamine gekregen. Nu zeggen mijn vrienden dat je van één nauwelijks iets voelt en dat ik er het beste twee keer eentje kan nemen om te studeren, omdat je van allebei samen niet genoeg voelt om op een feest te gebruiken. En dan versta ik onder geschikt voor een feest dat het het oppeppende effect voldoende is om tot 4/5 uur door te dansen. Het punt is dus dat ik het idee heb dat mijn vrienden een erg kort door de bocht advies geven. Zo zei een van hen ook een keer dat ik prima een concerta-pil van 54mg in z'n geheel kon slikken, en dat bleek veel te veel te zijn. Ik vroeg me af in hoeverre wat zij zeggen dus waar is, en in hoeverre de dosering speed te vergelijken is met de dosering dexamfetamine, omdat dexamfetamine een onderdeel is van speed. Als ik bij benadering evenveel nodig heb (of juist meer of minder), kan ik een vergelijkbare hoeveelheid nemen. Ik snap dat het nu natte-vingerwerk wordt, omdat speed poeder is en dexamfetamine een pil, en dat ik met het blote oog een dosis bepaal. Maar een heel klein beetje meer of minder maakt ook niet zoveel uit. Het gaat er nu vooral om dat mijn vrienden me vertellen dat het effect van 10mg verwaarloosbaar is, maar als de dosering van speed en dexamfetamine ongeveer hetzelfde werkt, denk ik dat de hoeveelheid dexamfetamine die ik heb (als ik een schatting maak hoeveel liter zo'n pil is en hoeveel liter speed ik gebruik) wél oppeppend genoeg is, en misschien zelfs te veel. Ik wil alleen niet dezelfde hartkloppingen en onrust krijgen als toen die keer met de concerta, dus vandaar dat ik eventjes advies vraag voordat ik wat neem. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen :) Bedankt in elk geval!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je hebt gelijk. Dex is eigenlijk een soort speed. Het is rechtsdraaiende amfetamine. Normale speed is racemisch. Dat wil zeggen 50% links (levo) en 50% rechtsdraaiend (dex) amfetamine. Rechtsdraaiend werkt wat beter/anders op de receptoren in de hersenen, wat meer op het dopaminesysteem in het brein. Het is ook wat sterker te noemen. De risico's en effecten van Dex kun je dus zeker goed vergelijken met die van speed. 

Je hebt hiervoor een negatieve ervaring met Concerta. Je kreeg hartkloppingen en onrust. Dex is heftiger dan Concerta. Als je Dex gaat gebruiken kun je weer hartkloppingen en onrust krijgen. Dat is eigenlijk een bijwerking die vaak het geval is als je een (sterke) upper tot je neemt. Als je dat een vervelend effect vindt, of bang bent om dat weer te krijgen kun je beter geen Dex (of andere uppers) nemen.

Wij raden jou geen specifieke dosering aan. Recreatieve gebruikers melden over het algemeen doseringen van tussen de 5-50 mg. Over het algemeen geldt: hoe hoger de dosis, hoe hoger het risico. Of 10 mg echt voldoende is voor echt stimulerende effecten op een feest is de vraag. Maar als je een eerste keer wat gaat gebruiken, is het sowieso beter om niet te hoog te doseren om te zien hoe je reageert. Dat kun je beter ook op een ander moment doen dan op het feest zelf. Bijvoorbeeld thuis in een veilige omgeving met iemand die niks gebruikt heeft. Want als je het effect op het feest onprettig vindt, of het voldoet niet aan je verwachtingen, dan is ook misschien je feestje een beetje verpest.

Je kunt de informatie op de site lezen over speed om meer tips te vinden hoe je de risico's zoveel mogelijk beperkt.

Mvg,

Ronald 

 

03 februari 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG