Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedendag, Ik heb een vraag over het volgende. Ik gebruik ongeveer 1x in de 5 a 6 weken coke. Ik doe dat dan samen met vrienden. Wanneer de avond voorbij is en ik in mijn bed ga liggen begint de ellende. Mega hartkloppingen waar geen eind aan lijkt te komen, slapen zit er dan al helemaal niet in. Het rare is dat mijn vrienden hier totaal geen last van hebben. Zij gaan liggen en vallen in slaap. Zelfs bij een relatief kleine hoeveelheid coke (1 gram met 3 personen) heb ik hier al heel erg last van. Ik vraag mij af hoe schadelijk dit nou precies is. Heb het gevoel dat het toch een behoorlijke belasting voor het hart is. Hoe kan het dat ik hier dit zo snel heb en anderen niet? Alvast bedankt voor het antwoord! Met vriendelijk groet,

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Cocaïne kan bij iedereen hartklachten veroorzaken. Maar er zijn veel verschillende vormen mogelijk:

De ernstigste complicatie is het hartinfarct, wat kan ontstaan door bloedvatvernauwing van de kransslagaders, aderverkalking (atherosclerose) en bloedstolsels in aderen. Hartritmestoornissen ontstaan door effecten van coke op Kalium, Calcium en Natrium die de prikkelgeleiding van het hart verzorgen. De adrenalineverhoging door deze drug jaagt het nog eens op. Verder zijn nog complicaties hartspierontsteking, hartspierverdikking met hartfalen: het hart pompt minder uit.

Jij krijgt hartkloppingen door een verstoring van het hartritme, een ander krijgt in het ergste geval een hartinfarct, terwijl die nooit ritmestoornissen heeft gehad. Je bent niet te vergelijken met wie dan ook. Het is een persoonlijke gevoeligheid. Wat ga je doen? Jij hoeft alleen maar naar je hart te luisteren. Maar vooral naar het verstand: cocaïne is risicovol voor jou. 

Het kan voorlopig onschadelijk zijn, de meeste hartkloppingen zijn onschuldig. Je zou nog naar je huisarts of cardioloog kunnen gaan om deze hartklachten te bespreken en uit te sluiten dat het geen gevaarlijke ritmestoornis is, zoals die wel eens in families voorkomen.

Met vr grt

Gerard A

drugsarts

 

 

26 april 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG