Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste lezer, Zaterdagavond heb ik voor het eerst XTC gebruikt. Ik had een halve pil op. Na een half uur kwam hij binnen en ik voelde direct dat het niet lekker ging. Het gevoel uit mijn handen trok weg, ik werd licht in mijn hoofd en ben uiteindelijk flauw gevallen. Ik was met een groepje, twee jongens hebben mij snel uit de mensenmassa (was op een festival) gehaald. Aan de zijkant wat water en frisdrank gedronken, ik zakte nog 3 of 4 keer half weg en daarna was dat nare gelukkig over en was ik niet angstig meer. De rest van de nacht ging het prima. Nu heb ik er toch nog erg veel last van. In de nacht van maandag op dinsdag werd ik heel angstig, kreeg het op m'n heupen, zo'n benauwend gevoel op de borst. Ik heb de hele nacht wakker gelegen, terwijl ik eigenlijk echt doodop was van het festival. Dinsdag overdag bleef de angst, durfde niet naar de supermarkt, maar ben toch gegaan en na mezelf toegesproken te hebben rustig te blijven ging dat goed. Sinds woensdagmiddag zijn die angstige en paniekerige gevoelens veel minder, maar ik slaap nog steeds niet 's nachts. Zodra ik inslaap voel ik 'iets' door mijn lijf gaan en ben direct weer wakker. Ik slaap hierdoor elke nacht pas rond 4 uur en ben om 8 uur weer wakker. Afgelopen nacht heb ik zelfs een slaappil genomen, maar ook dat hielp niet. Toen mijn vriend vandaag aan de telefoon vertelde hoe de zaterdagavond gegaan was kwamen alle gevoelens van angst weer terug. Ik probeerde mijn gedachten te verzetten en de angstaanval was daardoor redelijk snel weer weg, maar ik merk dat ik mij er toch zorgen om maak. Vooral het niet kunnen slapen breekt me op. Wat zou u adviseren? Nog even aankijken?

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 0908


Beste vraagsteller,

Bedankt voor het delen van je ervaring en je vraag aan ons. Ik wil je in de eerste plaats geruststellen. Je bent niet de enige die dit soort klachten krijgt na het gebruik van drugs. Dat je nu last hebt van restklachten na een heftige bad trip door XTC is normaal. Een heftige bad trip kan dit soort angst- en paniekklachten triggeren. Dit soort restklachten zoals derealisatie, gevoeligheid voor angst, duizeligheid, wazigheid komen door een soort ontregeling van je o.a. angstcentrum in de hersenen. Het systeem in je lichaam wat gevaar inschat en wat maakt dat je daar goed op reageert, staat nu te scherp afgesteld. Dus als jij stress hebt om wat voor reden dan ook, schiet je sneller in paniek. De klachten na een bad trip worden meestal na verloop van enkele dagen tot enkele weken minder en gaan uiteindelijk helemaal weg,

Ga jezelf dus niet gek lopen maken en ga jezelf niet overdreven zorgen maken. Op die manier hoe je de klachten in stand. Hoe minder druk jij je erover maakt en je aan de volgende tips houdt, hoe sneller je herstel gaat:

- Gebruik geen koffie (en energy-drink), alcohol of drugs.

- Neem rust en probeer toch voldoende te slapen. Als slapen niet lukt kun je samen met de huisarts kijken wat je kunt doen. Verder zou je een supplement zoals melatonine kunnen proberen. Sommigen proberen ook L-Tryptofaan (vanwege ontregeling serotonine systeem door XTC). Vermijd echte slaapmedicatie zoals benzo's.

- Zoek afleiding en focus je niet op je klachten. Hoe moeilijk dit ook is.

- Maak je niet druk, laat gevoelens komen en gaan, verminder stress.

Het is altijd goed om naar je huisarts te gaan. Maar je moet er wel rekening mee houden dat sommige huisartsen niet zo veel ervaring hebben met klachten na drugsgebruik. Als je gaat, neem eventueel dit vraag & antwoord mee naar de huisarts.

Mensen met restklachten na partydrugs gebruik doen soms allerlei onderzoeken om een verklaring te vinden zoals: bloedonderzoek, KNO, neurologisch onderzoek, MRI etc. Soms voeden deze onderzoeken de angst alleen maar meer. Maak je dus niet extra ongerust hierdoor. In de praktijk zien wij dat de huisarts vooral een belangrijke rol kan spelen in het advies geven hoe om te gaan met je slaapklachten of je helpen met het omgaan met spanning en angst.

Tot slot nog wel het volgende. Dit was de 1e keer dat je XTC gebruikte en je kreeg meteen deze klachten. Misschien was je al gevoelig voor angst- en paniekklachten en was de set (lichaam en geest) en setting (omgeving) waarin je gebruikte niet positief. Misschien is het een combi van beide factoren. Hoe dan ook moet je in de toekomst rekening houden met een verhoogde gevoeligheid. Stress, slaaptekort, drugs en alcohol kunnen je deze klachten geven. Wij raden gebruik van drugs af als je gevoelig bent voor deze klachten, omdat ze weer terug kunnen komen.

Mocht je toch weer willen gaan gebruiken, ondanks dit advies, wacht dan tot je minstens drie maanden klachtenvrij bent. 

Groetjes,

Ronald

22 juni 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG