Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi! Ik was op een festival waar ik denk dat iemand wat in m'n drankje heeft gegooid... Ik had alleen gedronken en besloot energydrank te halen. maar een uur na m'n energydrank kreeg ik klamme handen, tintelend gevoel (ook in m'n hoofd?) en echt een berg aan energie die ik moeilijk kwijt kon, alles was heel helder en ik voelde me vrolijk.. Toen ik thuis kwam en in bed lag kreeg ik hartkloppingen, tintelingen, trillende handen, last van m'n kaken en al m'n spieren voelden stijf aan. Dan had ik weer rillingen en daarna gloeide ik weer en had ik het wel erg warm. Geen oog dicht kunnen doen.. Ik had een beetje het idee dat ik gek werd. Paar uur later begon ik hevig te zweten en werd ik kortademig en duf. Ben er uiteindelijk om 10 u 's ochtends mee naar de huisartsenpost gegaan maar alles was op een verhoogde hartslag na in orde en weer naar huis gestuurd... Het enige wat ik dus vreemd vind is: ik heb niks in m'n drank geproefd en ik had geen grote pupillen. Ook heb ik dit alles gehad van 9 u 's avonds tot aan 7 uur 's ochtends :S Bestaan er drugs die lang aanhouden en waar je geen grote pupillen van krijgt wat je dus in drank kan doen? Ik weet niet veel van drugs namelijk...

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: gedrogeerd

Beste vraagsteller,

Wat een vervelende situatie is dat zeg! Ik hoop je wat informatie te kunnen geven om het een en ander op te helderen, maar vragen met betrekking tot drogeren zijn altijd lastig.

Je geeft aan dat je alcohol hebt en energiedrank met cafeïne hebt gedronken. De meeste mensen die gedrogeerd worden, wordt gedaan met een downer. Dat wil zeggen een middel waarvan je sloom wordt of gaat slapen.GHB en slaapmiddelen zijn daar goede voorbeelden van. Vaak is het doel hiervan om seksuele handelingen te verrichten zonder toestemming nodig te hebben (de persoon is buiten bewustzijn) of het plegen van diefstal.

De symptomen die jij omschrijft passen juist bij uppers zoals speed, xtc en cafeïne. Hier krijg je energie van en jouw lichaam komt in de hoogste staat van paraatheid, enigszins te vergelijken wanneer je in een levensbedreigende situatie staat. Het komt eigenlijk bijna nooit voor dat mensen hier mee gedrogeerd worden maar ik kan het natuurlijk niet uitsluiten.

Dat je niets geproefd hebt, kan met twee dingen te maken hebben. Door alcohol worden de smaakpapillen verdoofd, waardoor je dingen zoals drugs niet of minder goed proeft. Het zou ook kunnen zijn dat je daadwerkelijk niet gedrogeerd bent. Dat laatste is het meest waarschijnlijk.

Om dieper in te gaan op het laatste, onze geest is een krachtig iets, wat voor heftige lichamelijke reacties kan zorgen. In een situatie waarin wij angst of paniek ervaren, komt er adrenaline vrij, wat voor hartkloppingen, tintelingen, trillende handen en gespannen spieren kan zorgen. Ook kortademigheid of hyperventilatie kan hierbij komen kijken en de angst- of paniek versterken. Dit komt ook wel overeen met dat je geen (enorm) grote pupillen had. Als jij op dat feest de aanname hebt dat je gedrogeerd bent en je hierin gelooft, kan de angst aanhouden tot de volgende ochtend of zelfs langer! Zonder dat ik er bij ben geweest en dus precies waargenomen heb wat er gebeurd is, lijkt mij het meest aannemelijke. Jij bent degene die dit het beste in kan schatten, denk je dat dit mogelijk is? Om maar een scenario te noemen, kan je door alcohol en cafeïne hartkloppingen krijgen, waardoor je jezelf gek kan denken en in een panieksituatie terecht komen.

Ook kun je erg gevoelig zijn voor de stoffen in energy drinks. Dat zou je reactie kunnen ook kunnen verklaren. Alcohol kan het effect wat versterken. Verder zijn sommige mensen 'gevoelig'. Als je op een festival staat, is het makkelijk op de sfeer mee te liften en het gevoel alsof je iets hebt gebruikt te verkrijgen.

Zoals ik eerder schreef, is er een kleine kans aanwezig dat je wel iets in je drinken hebt gehad, en het gewoonweg niet geproefd hebt. Het meest aannemelijke lijkt mij een amfetamineachtige stof zoals speed (amfetamine), 4-fa of mdma (XTC). Het zou kunnen zijn dat je dit in een lichte dosis hebt binnen gekregen, waardoor de reactie op het middel licht was, denk aan je pupillen. Zeker als het festival overdag is, hoeven de pupillen niet opvallend groot te zijn.

Even samengevat, het is in theorie mogelijk dat je gedrogeerd bent, maar dat hoeft niet. Ik hoop dat je met deze informatie de situatie beter in kan schatten. Als je nog onduidelijkheden hebt of vragen over de situatie, laat het ons dan vooral weten!

 

Met vriendelijke groet,

Dion

 

20 augustus 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG