Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Ik heb een vraag over het gebruik van verschillende drugs in een zeer korte periode. ADE komt er aan en er zijn dus weer genoeg feesten. In 5 dagen tijd gaat een vriend van mij naar 3 feesten en op elk feest is hij van plan te gebruiken. Op het eerste feest wilt hij 4-FA gebruiken (nog eventueel bijpakken XTC). Op het tweede feest SPEED. En tot slot op het derde feest XTC. Ik vroeg mij af wat hier van de risico's zijn? en/of dit levensbedreigende situaties kan opleveren? Heb geen zin in een overleden vriend. Ik zou het hem graag willen afraden, maar heb hiervoor wel sterke argumenten nodig (i.v.m. overtuigen) wanneer dit levensbedreigend zou zijn hoor ik het graag! Alvast bedankt voor de moeite. Vriendelijke groet,

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: ABCDEF

Beste vraagsteller,

Allereerst wat fijn dat je je ongerust maakt om het gebruik van een vriend van je. En goed dat je het bespreekbaar wilt gaan maken. Drugs gebruiken is niet zonder risico. Je kunt de risico's beperken door je aan een aantal tips te houden zoals omschreven bij onze info over speed, XTC en 4-FA.

Beter kun je alle uppers XTC, 4-FA en speed niet te vaak nemen. Wij hanteren de richtlijn van niet vaker dan eens per 2 a 3 maanden. Veel uppers grijpen in op min of meer dezelfde hersengebieden, -systemen of hebben overlappende risico's. XTC en 4-FA werken bijvoorbeeld beide op je serotoninesysteem in de hersenen. Dit betekent dus dat van beide middelen je voorraad tijdelijk vermindert en je hersenen tijd nodig hebben voor herstel. Hierdoor geldt dus voor beide drugs de 2 a 3 maanden rust voordat je weer gebruikt. De neurotransmitter serotonine in de hersenen is erg belangrijk. Het regelt namelijk je energiehuishouding, stemming, emoties, en nog veel meer belangrijke processen in het lichaam. Hoe vaker je die beïnvloedt met drugs, hoe groter de kans wordt dat er een (langdurige) verstoring optreedt.

Het is dus geen goed plan om de eerste dag je hersenen uit te putten met 4-FA, daarna speed te gebruiken en vlak daarna weer XTC, of andersom. Dit zal veel sneller leiden tot sterke uitputting van je lichaam, overbelasting, mogelijk overdosering (door het tolerantie effect), te opgepept raken, orgaanfalen (levensbedreigend), hersenschade, een heftige kater of zelfs zeer vervelende XTC (of 4FA) gerelateerde klachten die langer aanblijven. 

Hoe groot de kans is op dit soort klachten of een levensbedreigende situatie valt niet te zeggen. Er spelen meer factoren een rol zoals de persoon zelf, en de omgeving waarin hij zich begeeft. Lees hier meer over op de pagina over drug, set setting. Een druk en warm feest op ADE is in ieder geval mogelijk extra risicovol. Uitputting door eerder drugsgebruik, of uitdroging door veel alcoholgebruik is dat ook. Regelmatig een koele ruimte opzoeken is dan belangrijk. Afkoelen doe je niet door water te drinken. Drink vooral bij XTC-gebruik niet meer dan 1 glas per uur vanwege het risico op watervergiftiging. Laat je vriend de risico's lezen van hoge doseringen XTC. Dit geldt ook voor 4-Fa en speed.

Als je het gesprek aan gaat met je vriend, vraag hem dan welke maatregelen hij vooraf bedacht heeft om de risico's te beperken (zoals vooraf drugs laten testen, laag doseren, niet combineren, afkoelen). Verwijs hem eventueel naar onze website of naar onze vrienden van Unity. Unity heeft ook een speciaal ADE programma en is op veel feesten aanwezig. Informeer jezelf via de links in dit antwoord en probeer het gesprek op een open en niet-veroordelende manier te doen.

Succes!

Mvg,

Ronald 

 

 

15 oktober 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG