Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi! Ik ben 17 en had afgelopen vrijdag mijn kerstgala. Ik had een beetje gedronken maar was zeker niet dronken. Op het gala kwam ik terecht in de rokersruimte waar ik voor het eerst een sigaret heb gerookt. Ik had al eerder jointjes gerookt waar ook tabak in zat. Ik merk dat ik sinds die avond eigenlijk heel erg verlang naar een sigaret (of meerdere) en ik vroeg me af hoe dit kan. Ik heb me ingelezen en lichamelijke en geestelijke verslaving komen niet zo snel op bij roken. Verder maak ik me zorgen dat ik nu ik eenmaal deze grens heb overschreden (ik ben altijd heel erg tegen roken geweest) dat ik nu makkelijker ga experimenteren wat me niet verstandig lijkt. Hebben jullie tips voor zelfbeheersing en manieren om minder aan roken te denken?

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 612176

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag.

Wat goed dat je bewust nadenkt over het wel of niet roken. Daarmee heb je de belangrijkste stap al gezet. Als je van te voren hebt bedacht dat je niet wil roken is het makkelijker nee zeggen als het aangeboden wordt.

Je schrijft dat je wat alcohol had gedronken toen je deze sigaret aannam. Alcohol verdooft de controlekamer van de hersenen. Dit is het effect dat alcoholdrinkers prettig vinden: je durft uitbundiger te dansen, praat makkelijker met vreemden. Je doet dingen die je nuchter misschien niet had gedaan. Een sigaret opsteken, terwijl je dat eerder misschien niet wilde, hoort daar ook bij.

Nicotine, de actieve stof in tabak, is een zeer verslavende stof. Als je het gebruikt, krijg je prikkels om opnieuw te gebruiken. Hoe langer je deze stof niet tot je neemt, hoe minder zucht je hebt om opnieuw te roken. Ons advies is echt om geen volgende sigaret meer aan te raken. Tabaksverslaving is namelijk een hele moeilijke om vanaf te komen en het ontstaat juist zeer snel.

Dan nog een opmerking: niet iedereen voelt zo snel als jij nu, meer trek in een middel, de verslavende werking dus eigenlijk. Het zou een aanwijzing kunnen zijn dat je gevoeliger bent voor het ontwikkelen van verslaving. Dit geldt dus ook voor een middel als alcohol. 

Ik hoop dat je wat met deze informatie kan,

Alvast fijne feestdagen,

Sjoerd

 

 

21 december 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG