Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik heb miauw gebruikt terwijl ik zwanger was en dit nog niet wist. Tussen week 3 en 4, heb ik twee keer een klein beetje miauw gehad. Eerste keer 2 punten en kwartje Xtc en andere keer 1 punt miauw. Kan dit schadelijk zijn voor de baby? Ons bloed is nog niet verbonden op dat moment maar kan mogelijk wel invloed hebben op de baby? Kunnen jullie mij hier meer over vertellen?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Goed dat je even contact zoekt. We krijgen hier wel vaker vragen over. Het is niet duidelijk vastgesteld wat voor invloed het drugsgebruik eventueel heeft op je baby. Hier is wel wat onderzoek naar gedaan bij andere drugs en bij proefdieren. Over xtc kan je bijvoorbeeld op de website www.drugsinfo.nl wat meer informatie lezen hierover. 4-MMC (miauw) weten we nog te weinig over de invloed op de baby. Het is aannamelijk dat het ongeveer overeen komt met de mogelijke risico's bij incidenteel xtc of speed.

Het allerbeste advies is om drie maanden lang geen drugs te gebruiken voordat je begint aan kinderen maken als je alle risico's wilt uitsluiten. Dat advies staat als een huis. En dat is ook een heel goed uitgangspunt maar zo werkt het vaak niet in de echte wereld. Je weet soms niet of je wel of niet vruchtbaar of zwanger bent. Gelukkig worden er veel gezonde baby's geboren bij jonge ouders die vlak voor, tijdens of na de bevruchting incidenteel drugs gebruikt hebben. Incidenteel drugsgebruik zoals dat van jou leidt in de praktijk gelukkig maar echt heel zelden tot problemen. De kans is problemen is veel groter als je vaker en regelmatig drugs gebruikt. Of precies vlak na de bevruchting in de eerste weken. Als er dan uberhaupt een invloed is, dan zie je dan dat er geen succesvolle zwangerschap ontstaat. De cellen stoppen dan  met ontwikkelen en je wordt weer ongesteld. Daarom wil ik je geruststellen dat je je vooral niet te druk moet maken. Langdurige stress tijdens de zwangerschap is waarschijnlijk schadelijker voor het ongeboren kind dan het incidentele gebruik. Probeer dus te ontspannen en van je zwangerschap te genieten. Als je het fijn vindt kun je eventueel extra controles bespreekbaar maken met de verloskundige. Dat kan eventueel extra geruststelling geven.

Met hartelijke groet,

Dion en Ronald

02 februari 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG