Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo team, Had hasj gerookt van het soort shira, heb daar een heftige paniekaanval op gekregen waar ik nu nog steeds hoge lademhaling ervaar de adrenaline blijft maar komen het houdt niet op wat kan ik hier tegen doen ? Het is geen gedachte maar het blijft maar doorgaan de adrenaline. De hoge ademhaling en hartkloppingen en veelal onrust en onwerkelijk gevoel hoe stop ik dit en gebruik niks en drink ook geen koffie of cola of iets wat het zou moeten stimuleren.

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 1988

Beste vraagsteller,

Bedankt voor het delen van je ervaring. Je bent niet de enige met dit soort klachten na een bad trip. Je beschrijft dat je een bad trip hebt gehad van hasj. Het heeft je een heftige bad trip gegeven. Ik zal je proberen uit te leggen wat er volgens mij aan de hand is. Begrip van je klachten is namelijk de eerste en cruciale belangrijke stap naar volledig herstel. 

Angst is een hele heftige emotie. Vooral angst tijdens een bad trip, waar je echt het gevoel kunt hebben dat je gek wordt, of doodgaat. Heftige angst door een bad trip met sterke wiet/hasj kan er voor zorgen dat iemand hier zelfs dagen na de bad trip nog last van heeft. Mensen die gevoelig zijn voor angstklachten hebben dit heftiger. Dan kun je denken aan mensen die eerdere angststoornissen gehad hebben, of van nature angstig (of hypochondrisch) aangelegd zijn. 

Waar je last van hebt (gehad) is een overprikkeld angstcentrum. De bad trip heeft je tijdelijk gevoeliger gemaakt voor angst en daar aan verwante klachten zoals: hartkloppingen, derealisatie (onwerkelijk gevoel) en paniekaanvallen. Eventueel herken je ook zaken als: onverwacht schrikken, adrenaline rushes, gevoeligheid voor geluid, gevoeligheid voor alcohol, drugs en koffie.

Spannende ervaringen, negatieve gedachten, de geur van hasj/wiet, zijn bijvoorbeeld allemaal zaken die, veel sneller dan normaal, een trigger kunnen zijn naar meer angst (en klachten zoals paniekaanvallen). Dit omdat je angstcentrum overprikkeld is. Je maakt je heftig zorgen over je gezondheid. Hierdoor kun je in een soort vicieuze cirkel terecht komen:

  1. Je merkt bepaalde dingen aan je lichaam of geest die je normaal niet hebt ->
  2. Je maakt je zorgen ->
  3. Je hersenen reageren heftiger op de 'angst' ->
  4. Je krijgt weer heftigere klachten (waardoor je weer bij 1 komt)

Let op: derealisatie en depersonalisatie zijn dus een bijwerkingen van een traumatische ervaring of een bad trip door drugs. Dit betekent niet dat je gek of psychotisch aan het worden bent. Dit zijn twee verschillende dingen. De angst om gek of psychotisch te worden, voedt je angst alleen maar meer. Hierdoor houd je de klachten in stand. Die cirkel moet je doorbreken. Lees de tips die wij hebben geschreven over omgaan met DPS klachten. Deze tips zijn ook op jouw situatie van toepassing. 

Ik wil je deze tips meegeven:

  • Probeer juist die dingen te doen die je lichaam en geest rust geven en je zult merken dat je klachten snel verminderen en uiteindelijk helemaal weg zullen blijven. Ga van het internet af. Stop sowieso met Googlen of het lezen van fora. Je schiet er niks mee op en het belemmert vooral je herstel.
  • Als het je de komende weken niet lukt om ontspanning te vinden, raad ik je aan om met je verhaal naar de huisarts te stappen. Eventueel kun je dit antwoord uitprinten en meenemen. De huisarts kan indien nodig met ons overleggen. De focus moet liggen op het vinden van ontspanning. Er zijn diverse mogelijkheden zoals: ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, mindfullness, eventuele kalmerende medicatie of supplementen, sport, yoga of haptonomie. De kunst is om uit te vinden wat voor jou werkt.
  • Tot slot: houd er rekening mee dat toekomstig drugsgebruik de klachten kan laten terugkeren. Vooral in jouw geval cannabis, maar ook oppeppende drugs zoals xtc, coke, speed, koffie, energydrink kan de klachten doen terugkomen. Vermijd deze dus. 

Succes met het herstel en als je vragen hebt kun je ons bellen of mailen!

Mvg,

Ronald 

15 februari 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(18 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG