Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedendag.ik heb 25 jaren cocaïne gebruikt,Ik ben in 2022 in het ziekenhuis beland met sinusitis.Heb ook in die tijd in het ziekenhuis corona opgelopen.ik ben mijn reuk en smaak vermogen helemaal kwijt .Zoet zuur zout en bitter proef ik nog wel.Als in wat eet proef ik de geur van benzine ⛽️ en petroleum.Zijn jullie met dit fenomeen bekend en wat kun je hieraan doen.?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat lastig voor je die vreemde geuren. Wij zijn het nog niet tegengekomen in deze combinatie, wel eens dat het tijdelijk was door cocaïnegebruik.

Er is een medische term voor jouw klachten. Parosmie. Dit is het ruiken van geuren die er niet zijn zoals benzine en petroleum. Dysgeusie is het proeven van smaken die er niet zijn. Het verlies van reuk en smaak wordt anosmie en ageusie genoemd.

Er zijn verschillende oorzaken voor en daarvan heb je er zelf al een paar benoemd. Cocaïne kan de reukcellen kapot maken. Daarnaast kan een infectie door Corona, maar ook door andere bacteriën/virussen je smaak en geur vermogen tijdelijk en helaas ook heel lang beïnvloeden. Verlies van reuk herstelt meestal binnnen een paar maanden na corona. Na 6 maanden heeft 1 op de 5 mensen die door covid-19 hun reukvermogen verloren toch nog reukproblemen zoals de parosmie die jij hebt.  Laten we hopen dat de klachten toch gaan afnemen met de tijd.  Overigens ook operaties aan de neus kunnen deze bijwerking hebben en sommige medicijnen. Jij had ook nog eens een sinusitis die misschien invloed had. Het lijkt erop dat de corona meer invloed had dan het snuiven. Maar misschien hebben de factoren dus opgeteld. Ben je inmiddels gestopt met coke? Dat is ook voor je neus een goede keuze natuurlijk.

Je kan met je huisarts bespreken wat je zou kunnen doen. Sommige mensen hebben baat bij geurtrainingen waarbij je dagelijks gaat oefenen met sterke geuren zoals koffie, citroen, kerrie, kaneel. Dat kan je ook thuis proberen, maar je huisarts kan je ook verwijzen naar de KNO-arts.

Hopelijk helpt dit je verder.

Vriendelijke groet,

Karin W, huisarts

28 februari 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG