Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoihoi, Mijn vriendin wil graag een keer xtc gebruiken maar heeft van haar eigen een lage bloedruk. Hierdoor kan ze ook flauwvallen en als deze ineens omhoog gaat tijdens sporten of dergelijke kan dit ook gebeuren. Nu weet ik dat xtc dit verhogende effect ook heeft. Nu is natuurlijk de vraag wat zijn de risico's en kan het "veilig" gebruikt worden? Groetjes

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Door een lage bloeddruk waarbij je ook nog eens lang moet staan of juist bij snel omhoogkomen vanuit liggende positie kunnen sommige mensen gemakkelijk flauwvallen inderdaad. Dit heet reflex syncope of orthostatische hypotensie. Indien iemand ook flauwvalt tijdens gaan sporten waarbij je bloeddruk en hartslag juist stijgt dan zou mijn advies zijn om dit verder te laten onderzoeken bij de huisarts en cardioloog. Het zou namelijk kunnen passen bij een ritmestoornis van het hart. Voordien zou ik niet beginnen aan XTC.

Indien een hartritmestoornis al volledig is uitgesloten dan kan het zijn dat je vriendin bij het sporten ongemerkt gaat hyperventileren en daardoor flauwvalt. Het is dan wel raadzaam om dit eens goed te laten behandelen bij een ademfysiotherapeut. 

XTC zal inderdaad de bloeddruk tijdelijk verhogen evenals de hartslag. In principe is het dan niet gebruikelijk dat iemand flauwvalt omdat de doorbloeding van je brein juist toeneemt (tenzij je gaat hyperventileren). Mijn advies zou zijn om een naaste goed te informeren over haar flauwvallen die zelf niet gaat gebruiken (tripsitter). Deze persoon kan dan op haar letten en op tijd handelen indien nodig. De risico's kan je verder beperken door goed op de dosering te letten (max 1-1,5 mg per kg) en dus niet te overdoseren.

Groet,

Karin W, huisarts

27 februari 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG