Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik heb de ziekte van Crohn en sik momenteel thiosix en prednison. Is het gevaarlijk om hierbij xtc te nemen op een festival?

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 1601

Beste vraagsteller,

XTC- tioguanine

De middelen beïnvloeden elkaars bloedspiegel niet. Dit medicijn heeft wel vaak bijwerkingen: door invloed op het beenmerg kunnen witte bloedcellen en bloedplaatjes afnemen. Daarmee kun je vatbaarder zijn voor infecties en voor een afgenomen bloedstolling. De lever kan er ook last van hebben wat je behandelend arts kan aantonen in het bloed. Als je veel bijwerkingen hebt ben je niet fit genoeg om drugs te gebruiken. Als je je fit voelt maar je bloedstolling is niet goed, dan zou ik het toch ook afraden omdat door bloeddrukveranderingen er een licht verhoogde kans is op bloedingen door deze drugs.

 

XTC- Prednison

Het risico van de combinatie met XTC is niet bekend, maar er is wel een theoretisch antwoord.
Prednison is een corticosteroïde hormoon dat het immuunsysteem en daarmee ontstekingsreacties remt. Regelmatig gebruik van 4-FMP, XTC of speed kan de afweer ook verlagen.
Er kan een wisselwerking zijn omdat prednison een licht dalende invloed kan hebben op serotonine in het lichaam, waar drugs dat juist verhogen. Dan zou het effect van de drug dus verminderd kunnen worden, waardoor iemand weer extra wil nemen, wat gevaarlijk is voor overdosering.
Prednison kan - vooral in hoge doseringen - veel bijwerkingen hebben. Vaak komen voor: bloedafwijkingen met verminderde aantallen witte bloedcellen en daarmee verminderde immuniteit, hormonale veranderingen (het syndroom van Cushing, suikerziekte), vocht vasthouden, toegenomen eetlust, gewichtstoename, slapeloosheid, hoofdpijn, verhoogde oogboldruk (glaucoom) striae, dunne huid, spierzwakte of osteoporose .
Als jij daar ook last van hebt moet je geen drugs gebruiken omdat je voor zo veilig mogelijk gebruik fit moet zijn.
Voorzichtig zijn is dus een goede zaak en àls je gaat gebruiken moet je een lage dosis nemen en nìet extra gaan slikken als je niets voelt!

Op het verloop van Crohn hebben we nog maar een paar meldingen. Mocht jij toch kiezen voor gebruik dan willen we dat 2 weken erna graag horen van je.

MVG
Gerard A
drugsarts

16 mei 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG