Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Ik neem dagelijks olanzapine vanwege een psychose. Ik ben nu helemaal hersteld maar ik moet het medicijn nog wel blijven nemen. Ik heb al vaker wiet(veel) en xtc gebruikt en nog nooit een probleem mee gehad. Mijn vraag is dus kan ik de olanzapine combineren met wiet en xtc? Met vriendelijke groet, Nit

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Klopt het echt dat je van XTC en of cannabis niet (extra) psychotisch werd? Dat kan. Maar voor hetzelfde geld wordt de psychose toch erger. Weet dit voor jezelf goed en ken het risico.  Nu kan het zijn dat de olanzapine ( Zyprexa) je weer beschermt tegen dat risico van psychose. Maar dat is niet helemaal zeker. 

Dan over de combinaties:

XTC-olanzapine.

Olanzapine is een middel tegen psychose en manie, blokkeert o.a. een serotoninereceptor, waardoor ook XTC minder effect kan hebben. Gevaar is dat je dan een hogere dosis XTC gaat nemen met risico's van overdosering. Check ook goed bijwerkingen. De bijwerkingen van olanzapine:

Zeer vaak: slaperigheid, lage bloeddruk, gewichtstoename, borstvergroting, en soms seksuele stoornissen (erectiestoornis, verminderd libido).

Vaak: toegenomen eetlust, lichte, voorbijgaande obstipatie en droge mond, duizeligheid, bewegingsstoornissen, moeheid, oedeem, koorts, gewrichtspijn, (huid)uitslag, temperatuurverhoging.

Ook moet je arts de bloedwaarden blijven onderzoeken en kijken of je geen hartritmestoornissen krijgt. 

Cannabis-olanzapine

Door deze combi kun je extra versuft raken. Voor bijwerkingen geldt hetzelfde als bij XTC: als je veel last hebt, kunnen drugs verkeerd uitwerken (bad trip) 

Olanzapine + cannabis + XTC wordt zeker streng afgeraden. 

Laat je ons weten hoe het ging?

Mvg,

Gerard A

drugsarts 

23 mei 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG