Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik heb ongeveer 2 weken geleden voor het eerst xtc gedaan. Het waren best sterke pillen. In het begin had ik 1/3 pil, toen voelde ik niks en nam ik een uur later nog 1/3 pil. Daarna voelde ik het wel. Toen ik die avond thuis kwam zag ik op alle muren waar ik naar keek allemaal dansende vlekken, ik dacht dit is normaal want het kan een effect zijn van de xtc. De dagen erna toen het dus al uitgewerkt was zag ik steeds in het donker en als ik mijn ogen dicht deed, soms dansende witte en zwarte vlekken die dan weer weggingen en daarna weer terugkwamen. Ik dacht er in het begin niet zoveel over na maar nu heb ik het al 2 weken en t wordt niet minder alleen maar erger. Het begint met een klein bewegend lichtpuntje en uiteindelijk worden het allemaal bewegende witte en zwarte vlekken. Ik zou graag willen weten of iemand hier meer over weet hoe dit kan en vooral of het weer weggaat. Of misschien dat ik er zelf iets aan kan doen of de dokter bijvoorbeeld.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag! Wat vervelend dat jij dit ervaart. Hoe was de ervaring zelf? Was het leuk, of heb je ook vervelende dingen ervaren? Hallucinaties bij het gebruik van xtc (=mdma) zijn niet ongewoon. Dit gebeurt vooral bij te hoge doseringen.

Dat je die vlekken nu blijft zien, kan verklaard worden een begrip, genaamd: 'selectieve perceptie'. Heb je thuis een klok hangen? Het getik van de klok hoor je op ten duur niet meer. Dat komt omdat ons brein dit er uit 'filtert'. Het zien van puntjes of vlekken wanneer jij je ogen dicht doet, hebben heel veel mensen. Echter 'zie' je het niet meer, omdat ons brein het weg filtert. Echter wanneer je een tripmiddel als mdma gebruikt hebt, kan je hier ineens wel weer bewust van worden! Zeker als je je erop blijft concentreren.

Wat voor jou belangrijk is om te weten: de vlekken die je ervaart zijn niet gek. Het is normaal. Je hoeft je hier dus geen zorgen om te maken. Belangrijk in jouw situatie om het te accepteren en niet stil te blijven staan naar de vlekken. Probeer jezelf af te leiden door aan andere (belangrijke) dingen te denken. Het kan misschien even duren, maar je brein zal deze vlekken vanzelf weer weg gaan filteren. Voor sommige helpt het om ontspanningsoefeningen te doen, mindfullness, yoga of meditatie.

Voor mij is dat makkelijk om te zeggen maar kan nog best wel eens lastig zijn voor jou. Blijf je door de vlekken je druk maken of raak je gestresst? Kan je het niet loslaten of accepteren? Neem dan zeker eens contact op met je huisarts. Wees eerlijk over je gebruik en dat het erna is ontstaan. Met vragen kan je ook altijd nog eens bij ons terecht. Als je huisarts het niet herkent, neem dan even contact met ons op via 088-3582940. Je krijgt dan het secretariaat van Brijder Jeugd aan de telefoon. Zij kunnen je doorverbinden met mensen van het landelijk medisch spreekuur partydrugs. Deze mensen kunnen je uitleg geven en verder helpen.

Met hartelijke groet,

Dion

 

26 juni 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(3 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG