Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hi, Ik heb door adhd veel goede ervaringen met (dex)amfetamine. De adhd gaat zeker niet weg. Maar ik ben wel rustiger en heb het sneller door als ik overprikkeld ben of onderprikkeld. Met de (dex)amf heb ik ook sneller door wanneer alles weer saai wordt en daar kan ik op anticiperen Nu neem ik de (zelf)medicatie liever niet in het weekend. Vervolgens werd ik nieuwsgierig naar lsd, wat is gebaseerd op mijn eerste goede ervaringen(juni 2023). Nu heb ik zondag een halve zegel lsd genomen en daar had ik weer goede ervaringen mee. Ik time deze week minder (dex) amfetaminen dan de afgelopen week, begin ook minder te roken en minde koffie te drinken. Ik word nog steeds rustiger, kan goed schakelen en blijf ook ontzettend nieuwsgierig op een fijne manier. Nu is de vraag: Kan ik elke zondag een half zegeltje lsd onder me tong leggen als ik daar aan toe kom en het niet vergeet? Of krijg ik dan al te maken met tolerantie, en zijn er misschien andere gevolgen waar ik rekening mee mag houden? bedankt voor het lezen en ik wordt nieuwsgierig naar uw antwoord.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je hebt een halve zegel LSD gebruikt en gemerkt dat je sinds dien rustiger voelt, minder dexamfetamine gebruikt en minder koffie en sigaretten gebruikt. Je bent erg blij met dit verschil. Je overweegt om wekelijks LSD te gebruiken om meer positieve veranderingen teweeg te brengen. Hieronder deel ik mijn gedachten over dit plan.

Ten eerste, wat fijn dat je zulke positieve ervaringen hebt tijdens en na het nemen van LSD. Echter, is het wekelijks gebruiken van LSD onverstandig om twee redenen. Ten eerste treedt er bij gebruik van LSD directe tolerantie op die ongeveer twee weken duurt. Gedurende die twee weken zal LSD minder of niet effectief zijn.

Ten tweede, zoals je hebt gemerkt is een LSD trip een behoorlijk intense ervaring. Zowel psychisch (in hoe je denkt en voelt) als farmacologisch (voor de cellen en receptoren in de hersenen). Er is tijd nodig voor de hersenen om tot rust te komen en voor jou om je ervaring te verwerken. We zien het risico op psychische klachten vergroot wordt. Om de week gebruik is zeer vaak, daarmee hebben je hersenen onvoldoende rust.

Er zijn gebruikers die zeggen dat mircrodosing hen positieve veranderingen oplevert. Microdosing is het meerdere keren per week een minidosis psychedelica innemen. Zo klein dat je de effecten niet per se merkt en er ook niet zo veel tolerantie optreedt. In een groot onderzoek dat enkele jaren geleden is gedaan in Engeland is echter aangetoond dat microdoseren niet effectiever is dan een placebo.

Er is op dit moment volop onderzoek gaande over de positieve veranderingen die gebruik van psychedelica (zoals LSD) teweeg kan brengen. Dit gaat over echt trippen, dus niet microdoseren. Op dit moment is de leidende theorie dat psychedelica zowel psychisch als farmacologisch bijdragen aan verandering. Psychisch in de zin dat je tijdens een trip je leven in een ander perspectief kan zien, en daardoor tot andere oplossingen kan komen voor bestaande problemen.

Farmacologisch in de zin dat hersencellen tijdens en de dagen na een trip flexibeler zijn en gemakkelijker nieuwe verbindingen aangaan. Hierdoor leer je jezelf gemakkelijker een nieuw gedragspatroon. Notitie bij deze informatie is wel dat onderzoek naar psychedelica nog in de kinderschoenen staan. Het kan zijn dat we over een aantal jaar deze inzichten weer bij zullen moeten stellen.

Hoewel wekelijks trippen dus niet zo'n goed idee is, zijn er wel dingen die je kunt doen om de positieve effecten langer vast te houden of te versterken. De eerste zit hem in de voorbereiding. Wat wil je uit een trip halen? Hoe wil je dat doen? Er zijn veel gebruikers die zeggen dat het hen helpt om tijdens de trip een moment te pakken te mediteren of gewoon ergens even rustig na te denken.

De tweede is integratie na de trip. Inzichten die je opdoet tijdens een trip lijken vaak te vervagen in de tijd na de trip. Het is goed om actief aandacht te besteden aan de integratie van de inzichten die je in je trip op hebt gedaan. je schrijft dat je minder bent gaan roken, nieuwsgieriger bent, meer innerlijke rust hebt en minder koffie drinkt. Hoe kan je deze veranderingen vast houden? Welke nieuwe gewoontes wil je er voor in de plaats zetten. Neem de tijd na je trip om hier over na te denken en dit vorm te geven. Soms kan het helpen om je ervaringen te bespreken met iemand die je vertrouwd. Uiteindelijk is de LSD niet een medicijn dat veranderingen doorduwt, je zal zelf de verandering moet integreren en waarmaken.

Ik hoop dat dit antwoord je kan helpen. Lees trouwens ook even onze pagina over LSD door.

Sjoerd

29 april 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG