Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Mijn vraag is of ene kwartje xtc kwaad kan als je deze hebt ingenomen op dag 24 van de menstruatie cyclus. Ik blijk nu zwanger en heb een mini stukje afgebeten op dag 24 van mijn cyclus. Op dag 30 had ik een positieve zwangerschapstest. Is het nu nodig Om abortus te plegen? Ik maak mij heel erg veel zorgen. Ik ben 35 en gebruik helemaal nooit drugs dit was de 3 x ooit en leef verder heel gezond. Graag ontvang ik een antwoord

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 1010

Beste vraagsteller,

Je vraagt of de vrucht onherstelbare schade heeft opgelopen. Ik kan me je zorgen goed voorstellen.

De kans op schade is erg klein. Deze uitspraak is niet makkelijk te doen, want nog niet alles is bekend. Er zijn voornamelijk onderzoeken met proefdieren gedaan. Er wordt geschat in een buitenlands onderzoek dat bij regelmatige xtc-gebruikers tijdens de zwangerschap zo'n 16 % van de kindjes aangeboren afwijkingen krijgt.Maar n dit onderzoek hadden de vrouwen ook andere drugs en/of alcohol gebruikt. Of een kind wordt geboren met aangeboren afwijkingen hangt ook nog van meerdere factoren af: hoe is de voedingstoestand, de erfelijke aanleg van moeder en kind, andere omgevingsinvloeden en inderdaad alcohol- en drugsgebruik. In een recent Nederlands (niet gepubliceerd) onderzoek waren er in 111 zwangerschappen 2 kindjes met een aangeboren afwijking. Dit was echter bij vrouwen die vaker dan 1 maal XTC hadden gebruikt in de zwangerschap. Van éénmalig gebruik in het prille begin van de zwangerschap kun je al met al wel uitgaan dat er slechts een minimaal toegenomen risico is.

Ik raad je aan om het eenmalige gebruik wel aan te geven bij de verloskundige. Het delen van je zorgen werkt stressverminderend. Ze zullen dan extra aandacht besteden aan controles op aangeboren afwijkingen en aan je zorgen.

met vr grt

Trijntje E

drugsarts

14 augustus 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG