Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik zit sinds een paar dagen aan een prednison kuur van 10 dagen met 50 mg op een dag. Ik heb een dag na de kuur een festival en vroeg me af of het veilig is om 3mmc te gebruiken in combinatie met prednison. Tijdens de kuur en 1 dag na de kuur

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je hebt een prednison kuur van 50 mg prednison per dag. Je wilt weten of het veilig is om 3-MMC te gebruiken tijdens en een dag na je prednison kuur.

Helaas, gebruik van 3-MMC is nooit veilig. Hoewel er veel dingen zijn die je kunt doen om de risico's te verkleinen, kun je ze nooit helemaal weg nemen. Hieronder schrijf ik waar hoe je dat kan doen en waar je aan moet denken bij de combinatie met prednison. Het risico van de combinatie met 3-MMC is niet bekend, maar er is wel een theoretisch antwoord:

Ten eerste de bijwerkingen. Prednison kan aardig wat bijwerkingen hebben, zeker bij hoge doseringen. En, bij langduriger gebruik. Bij prednison komt vaak voor: bloedafwijkingen met verminderde aantallen witte bloedcellen en daarmee verminderde immuniteit, hormonale veranderingen (het syndroom van Cushing, suikerziekte), vocht vasthouden, toegenomen eetlust, gewichtstoename, slapeloosheid, hoofdpijn, verhoogde oogboldruk (glaucoom) striae, dunne huid, spierzwakte of osteoporose. Heb jij last van deze bijwerkingen, gebruik dan niet. Gebruik kan deze klachten versterken en het is belangrijk om fit te zijn als je drugs gebruikt. Ook als deze klachten een dag na je kuur nog spelen.

Ten tweede, het immuunsysteem. Prednison remt het immuunsysteem. Hierdoor worden ontstekingsreacties ook geremd. 3-MMC doet dat ook. Je bent bij gebruik dus nog vatbaarder voor om virussen te vatten en bijvoorbeeld verkouden of grieperig te worden.

Ten derde kan er een wisselwerking zijn omdat prednison een licht dalende invloed kan hebben op serotonine in het lichaam. 3-MMC verhoogt dat juist een beetje. Dan zou het theoretisch het effect van de drug dus verminderd kunnen worden, waardoor iemand weer extra wil nemen, wat gevaarlijk is voor overdosering. Áls je gaat gebruiken moet je een lage en geteste dosis nemen en nìet extra gaan slikken als je niets voelt.

Naast de combinatie met prednison zijn er nog een paar dingen specifiek voor 3-MMC waar je aan moet denken. De eerste is dat de 3-MMC markt op dit moment (april '24) zeer vervuild is. Bij de testservice locatie waar ik werk was maar 10% van de ingeleverde 3-MMC daadwerkelijk 3-MMC. Veel vaker bevatte het vervuiling en andere of onbekende stoffen. Laat daarom je 3-MMC testen.

Je schrijft dat je tijdens de kuur en een dag daarna 3-MMC wilt gebruiken. Dit is te vaak. Door regelmatig te gebruiken hebben de hersenen geen rust tussen gebruiksmomenten door. Hierdoor is de kans op klachten na gebruik groter. Ook bouw je een gewoonte op. Wanneer iemand vaker gebruikt, zal de kans toenemen dat feestjes niet meer leuk worden als je niet gebruikt. De belangrijke factor om risico's te verkleinen is hoe vaak je gebruikt. Het liefst zo min mogelijk.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

24 april 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG