Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Sinds 2 maanden heb ik een opgezwollen rechtervoet. Inmiddels is deze al redelijk weer in normale vorm gekomen. Eerst dacht de huisarts aan trombose (DVT) doormiddel van echo van het bovenbeen tot en met de voet is dat uitgesloten. Hierna hebben ze een mri van mijn knie laten maken deze is ook negatief terugkomen. Het is nu een beetje de vraag wat het probleem veroorzaakt heeft, bijvoorbeeld een lymfe oedeem of veneuze insufficiëntie? Inmiddels sta ik op de wachtlijst bij de vaatchirurg voor aanvullend onderzoek, maar dat duurt nog wel even. Komend weekend is er een festival die al lang in de agenda staat waar ik graag 1 xtc pil zal willen gebruiken. Alleen vraag ik mij nu af of er nu extra risico’s vanwege mijn klachten? Helaas kan ik het hier niet met mijn huisarts over hebben. Bedankt!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Er is geen direct verband te verwachten tussen xtc gebruik en gezwollen benen. Indirect kan MDMA wel invloed hebben of het bloedvatstelsel. Tijdelijk neemt de bloeddruk toe. Dit omdat slagaderen iets vernauwen en de hartfrequentie toeneemt. Maar omdat dit beenprobleem in de aderen zit, veneus, is die extra reden voor vochtuittreden (oedeem) geringer. 

Ik zou wel nog iets meer op de dosering letten, dus mikken op 1 à 1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht. Van een geteste pil. Check ook even of je al meer zwelling kreeg door veel staan. Op een festival zou dat mogelijk ook meer zwelling kunnen geven. Blijven lopen helpt dan net zoals bij rust het been omhoog leggen.

Met vriendelijke groet,

Gerard A

Drugsarts 

29 april 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG