Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Bij mij werkt een xtc pil pas na 7 uur! Hoe kan zit? Ik heb van mijzelf wel een snelle stofwisseling. Ik was wel een beetje nerveus en toen ik me wat relaxter voelde begon hij te werken... Maar ik kan toch niet iets lichamelijk psychisch zo erg tegen houden? Nu vraag ik me af of MDMA kristallen sneller werken omdat je dit likt, opzuigt of onder je tong doet. Dit wordt dan in je bloed opgenomen ipv van de darmen? En wat is de dosering van MDMA kristallen? Alvast bedankt.

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: mdmaarten

Beste vraagsteller,

Bijzonder... 7 uur is inderdaad wel erg lang. Maar het is wel een bekend fenomeen dat gebruikers het effect van XTC soms pas laat voelen opkomen of herkennen als het XTC-effect. Hoe dit precies komt, is niet altijd helemaal duidelijk. Er zijn wel voldoende ervaringsverhalen van mensen die soms niet door hebben hoe 'hard' ze gaan, of soms nauwelijks euforisch effect voelen, terwijl de vriendengroep in gedrag duidelijk merkt dat de persoon onder invloed is. Soms ligt het ook puur aan manier van gebruik en dosering. Bijvoorbeeld doordat XTC wordt gestapeld over een avond (bijv 4 kwartjes van een pil). Hierdoor komt de piek later.

Het kan ook met de staat van je lichaam te maken hebben. Mensen die heel actief zijn, zullen minder snel verteren dan mensen in rust. Hoe je je geestelijk voelt, speelt ook mee. Nerveus zijn, kan ook het effect wat blokkeren dan wanneer je lekker ontspannen in het effect kunt opgaan. Het kan ook een combinatie van al deze factoren bij elkaar zijn.

MDMA kristal wordt op dezelfde manier opgenomen via de maag en dunne darm. Sommige gebruikers voelen MDMA kristal sneller opkomen. Een pil kan wat langer duren voordat het opgenomen wordt door de aanwezigheid van bindmiddelen in het tablet. Persoonlijk denk ik dat het verschil niet zo heel groot is. Of je een volle of lege maag hebt, speelt ook een rol. 

MDMA kristal moet je in ieder geval niet onder te tong doen. Dat is ontzettend smerig en slecht voor je gebit. Sommige gebruikers nemen een natte vinger met MDMA, stoppen dat in de mond en spoelen het snel door. Echter kun je op die manier niet goed doseren. In de praktijk doseren mensen dan vaak (veel) te hoog en gaan gebruikers te hard met daar bij horende gevolgen: zweten, hartkloppingen, misselijk, heftige kater, grotere kans op complicaties etc.

Het beste is om MDMA kristal af te wegen op een milligram nauwkeurig weegschaal en te capsuleren. Hierdoor kun je veel bewuster doseren dan met het natte vingerwerk. Niet meer dan 1 a 1,5 mg per kg lichaamsgewicht zoals beschreven staat in onze info over XTC/MDMA. Lees die eens door. Hier vind je tips hoe je de risico's van gebruik kunt beperken.

Mvg,

Ronald 

29 december 2015
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG