Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste heer, mevrouw, Ik heb nu zo'n 3 jaar geleden voor het laatst xtc gebruikt. Ik deed dit thuis en eens in de paar maanden. Nu heb ik nog steeds dat zodra ik trance muziek hoor dat ik buikkramp krijg en een naar gevoel. Dit had ik ook aan het begin na het innemen van xtc. Verder heb ik bij oplopende spanning nog steeds dat mijn kaken strak gaan staan, zo erg dat ik het niet kan stoppen en het verdwijnt alleen na nachtrust. Wat is hier de oorzaak van en kan ik dit verhelpen?

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 1234

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag! Om te beginnen is dit helemaal niet raar. Als ik het zo lees, denk ik dat er bij jou sprake is van psychosomatische klachten door associaties. Dat zijn misschien moeilijke woorden, graag leg ik uit wat ik daarmee bedoel.

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten, die veroorzaakt worden door je psyche (je hersenen). Met associaties bedoel ik, dat jouw hersenen (onderbewust) een verband hebben gelegd tussen trancemuziek en het gebruik van XTC(=mdma). Dit noemen we ook wel klassieke conditionering. Je hebt dus lichamelijke klachten omdat je hersenen een verband hebben gelegd tussen het gebruik van XTC en trancemuziek.

Voor velen is het gebruik van XTC spannend. Veel mensen ervaren wat gevoelens van zenuwachtigheid of gespannenheid. Sommige mensen vergelijken het met wachten in een rij voor de achtbaan. De achtbaan in is heel leuk, maar ook wel spannend. Hierdoor kunnen we buikpijn krijgen of bijvoorbeeld gaan transpireren.

Je vraag gaat over een mogelijke oplossing. Je lichaam heeft aangeleerd dat bij de muziek, het spanning opbouwt in je lijf. Dit kan je net zo goed aan-, als afleren. Dit werkt voor iedereen anders, maar graag deel ik wat ideëen met je. Voor sommige mensen helpt het om het gevoel te negeren en tegen zijn/haar innerlijke zelf te zeggen: er is geen reden om deze spanning te voelen, ik ben veilig. Voor sommige helpt het juist om bij het gevoel stil te staan en te ervaren wat je ervaart. Meditatie, ademhalingsoefeningen of mindfullness kan hier voor sommigen een uitkomst bieden. Op deze wijzen zeg je eigenlijk tegen je lichaam: ik ben veilig, ik ben niet in gevaar, ik kan tot rust komen.

Nu even over de spanning op je kaken. Wanneer de mens stress of spanning ervaart, gebeuren er allemaal chemische reacties in ons lijf. Ons lijf wil op dat moment in een hoge staat van paraatheid zijn om te kunnen vechten of vluchten. Deze reactie vindt ook plaats tijdens het gebruik van uppers zoals mdma, speed of cocaïne. Allicht door het eerdere gebruik heeft je zenuwstelsel dat bij stress je kaken op spanning komen. Wie weet heb je dit al je hele leven gehad, maar omdat je het ook ervaren hebt tijdens het XTC gebruik, het je nu pas opvalt? Hoe dan ook, wanneer je hier last van blijft ervaren, kan een bezoek aan de huisarts soms waardevol zijn. Fysio-, manueel therapeuten of een chiropractor kan hier overigens wat voor je in betekenen. Door een specialist op dit gebied te raadplegen, kunnen zij hier misschien wat mee. Spierspanningen, vastzittende gewrichten of storingen in je zenuwstelsel rondom de nek, rug of kaak zijn zaken die zij kunnen behandelen. Hier hoef je niet perse te benoemen dat de mogelijke oorzaak het gebruik van XTC is. 

Samengevat denk ik niet dat er iets mis is met jou. De reacties die je omschrijft zijn normaal. Iets waar jij je al helemaal niet druk om hoeft te maken. Dat is overigens makkelijk voor mij om te zeggen, maar jij ervaart ze wel! Toch hoop ik zo je vragen beantwoord te hebben. Mocht je toch nog vragen of opmerkingen hebben, laat het ons dan vooral weten!

 

Met hartelijke groet,

 

Dion

20 januari 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG