Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedenavond! Ik had een vraag wat betreft het gebruik van XTC. Vorig jaar zomer gebruikte ik voor de eerste keer XTC en dit ging helemaal perfect. Ik gebruik het niet vaker dan 1x in de 2 maanden. Na mijn eerste keer, verschilde het erg hoe de XTC insloeg en 'hoe ik er op ging'. Ik heb nu meerdere keren gehad dat ik niet zo fijn ging wanneer de XTC insloeg en dit maakt de volgende keer natuurlijk best wel spannend. Als ik denk aan mijn volgende keer gebruiken, voel ik me dan ook meteen zenuwachtig. Ik denk dat dit komt doordat ik niet weet hoe de XTC deze keer zal inslaan en ergens ben ik toch bang dat het bij het inslaan niet zo fijn gaat. Verder heb ik eigenlijk altijd een prima avond: als ik even niet fijn ga of te hard ga, ga ik daarna gewoon heel de nacht prima. Het slaat dus eigenlijk ook nergens op dat ik me zo zenuwachtig voel, maar het gaat vrijwel automatisch. Heeft je verwachting veel effect op hoe de XTC zal inslaan? En is hier wat tegen te doen? Zelfde vraag voor de zenuwen: heeft dit effect op hoe de XTC zal werken en is er iets tegen de zenuwen te doen?

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 21022016

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je berichtje. Als ik het goed begrijp, was je eerste ervaring een hele prettige en daarna varieerde het effect en de ervaring. Hierdoor wordt je zenuwachtig, wat ik me goed kan voorstellen.

De verwachting die jij hebt kan zeker effect hebben op hoe het inslaat, net zoals de zenuwen. In dit antwoord zal ik uitleggen hoe zich dat vormt. Overigens zijn meer mensen zenuwachtig vóór- en na het innemen. Sommige mensen maken daarom de keuze om eerst een aantal biertjes (of andere alcoholische versnaperingen) te drinken om die angstgevoelens een beetje te dempen. Dit is overigens af te raden, omdat daardoor het effect van de XTC minder wordt en de kans op problemen vergroot worden. XTC is best wel een heftig middel, zenuwachtigheid is dan ook niet gek of zo.

Het effect van een drug wordt bepaald door de Drugs, set en setting driehoek. Over de (mogelijke) effecten van XTC, oftewel mdma, kan je op onze pagina lezen. Met de set noemen we jouw mindset, je geestelijke en fysieke gesteldheid mee. De setting is de omgeving waarin jij je bevindt, de mensen die daar zijn en de sfeer. Om het antwoord op je vraag uit te leggen, moeten we denk ik vooral kijken naar de mindset en je geestelijke gesteldheid.

Wanneer je een XTC pil slikt en je denkt: 'dit gaat een hele leuke dag worden!', is de kans veel groter dat je een leuke ervaring hebt, dan wanneer je denkt 'straks valt 'ie niet zo lekker...'. Immers kan een drug je gedachten en gevoelens versterken. Dit noemen wij een selffulfilling prophecy of zelf waarmakende voorspelling; wanneer je een verwachting hebt over de uitkomst of werking, wordt dit vaak de waarheid.

Daarnaast speelt je persoonlijkheid een grote rol. Sommige mensen kunnen negatieve gedachten, stressgevoelens of zenuwachtigheid beter sturen dan anderen. Hier is overigens niet iets goeds of slechts aan. Wanneer je de zenuwachtigheid of onzekerheid goed kan controleren, denk ik dat de kans kleiner is dat het fout gaat. Echter wanneer je dit als heel heftig ervaart, kan het zomaar omslaan naar een angstige ervaring of zelfs paniek. Dat is iets wat we absoluut willen voorkomen, dat is gewoon geen leuke ervaring.

In je verhaal lees ik dat wanneer het slecht gaat, of je gaat even te hard, dat je hiermee om kan gaan. Later heb je namelijk wel een goede ervaring. Kan ik daarmee zeggen dat de zenuwachtigheid misschien gewoon een gezonde spanning is? Je bent namelijk zenuwachtig over hoe de XTC gaat werken, maar zelfs wanneer het even niet zo lekker gaat, weet je hoe je hier mee om kan gaan.

Soms kan het helpen om hier met mensen over te praten. Heb je het idee dat de mensen waar je mee bent je serieus nemen? Wanneer je aan hun verteld welke gedachten (zenuwachtigheid) je hebt, kunnen ze je misschien wat meer in de gaten houden en kan je hen om hulp vragen als je even niet zo lekker gaat. Zo krijg je misschien een wat veiliger gevoel, je hebt dan een soort van 'vangnet' als het even niet zo lekker gaat.

Je gaf aan dat je soms wel te hard gaat. Weet je welke dosering je neemt wanneer je XTC gebruikt? De meeste mensen hebben een prettige ervaring wanneer ze 1 tot 1,5mg mdma per kilo lichaamsgewicht tot zich nemen. Weeg je 80 kilo? Dan kan je het beste op één avond maximaal 80-120mg tot je nemen. Verschillende bronnen (vrienden, internet) hebben een idee hoeveel mg mdma er in de pillen zit. Onze ervaring wijst dat dit vaak niet klopt. Wil je zeker weten welke stof(fen) en de hoeveelheid daarvan in je pil zit? Dan kan je anoniem je drugs laten testen.

Samengevat denk ik dat je reactie heel normaal en menselijk is. Ik hoop duidelijk uitgelegd te kunnen hebben hoe die reactie kan komen. Toch kan ik me voorstellen dat je nog met vragen of opmerkingen zit. Weet dan, dat je altijd nog eens een bericht naar ons kan sturen!

 

Met hartelijke groet,

 

Dion

 

20 januari 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(4 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG