Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo Drugsinfoteam, Ik ben, samen met een aantal vrienden, van plan om binnenkort naar een festival te gaan. We hebben kaarten voor de zondag waarmee we ook op de camping mogen overnachten tot maandagochtend 12.00 uur. Het festival is erg ver weg en het is om deze reden niet te doen om met het openbaar vervoer te reizen. We moeten daarom met de auto gaan. Het festival duurt tot 24.00 uur, we zullen hierna op de camping slapen en de volgende dag rond 12.00 uur naar huis vertrekken. Gezien het festival om 24.00 uur is afgelopen verwacht ik dat wij rond 23.00 uur als laatste drugs zullen gebruiken. Ik verwacht dat wij xtc, cocaïne en/of ketamine zullen gaan gebruiken. Nu zijn wij toch een beetje bang door de eventuele speekseltesten die onderweg door de politie kunnen worden afgenomen. Kunnen jullie mij hier meer informatie over geven? Ik lees bijvoorbeeld dat xtc tot wel drie dagen in het speeksel kan worden gevonden. Over de aantoonbaarheid van ketamine kan ik niets vinden. Komt het vaak voor dat de politie zogenaamde 'fuiken' opzet na festivals om bezoekers te testen (ook de dag na het festival)? Moet er een bepaalde verdenking zijn, bijv vergrootte pupillen, om de test uit te voeren of mag dit zomaar altijd? Na een nacht slaap en waarbij er minimaal 13 uur tussen de laatste drugs inname en het autorijden zit kan men toch veilig in de auto stappen? Ook met het oog op eventuele boetes en rijontzeggingen. Welk advies kunnen jullie ons geven? Alvast bedankt!

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 890890

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag.

Je vraag is of je 13 uur na gebruik veilig in de auto kunt stappen. Middelen als xtc, coke en ketamine zijn dan (grotendeels) uitgewerkt. Na effecten van de middelen zouden de rijvaardigheid nog wel kunnen beïnvloeden. Zeker in combinatie met weinig slaap. Het is mogelijk dat de politie na een festival op drugs controleert. Meestal kijkt de politie eerst naar lichamelijke signalen van gebruik, maar dat hoeft niet.

Je beschrijft dat er 13 uur tussen het laatste moment van gebruik en het autorijder zit. De Xtc kan na die tijd met een standaard speekseltest gevonden worden. De speekseltest dienst slechts voor voorselectie. Wanneer je test positief blijkt, zal er een verplichte bloedtest worden afgenomen. Bij deze test kan ook ketamine worden gevonden. De bloedtest is leidend voor eventuele vervolging. Deze kan bestaan uit een boete, gevangenisstraf, rijontzegging of een combinatie daarvan.

Wanneer er één middel in het bloed wordt gevonden, moeten de waardes over een bepaalde grens overschrijden voor er vervolging plaats vindt. Bij combinatiegebruik, als er meerdere drugs en/of alcohol in het bloed worden gevonden, geldt een nul-limiet.

Om er zeker van te zijn veilig thuis te komen, zouden jullie een BOB aan kunnen wijzen. Als jullie besluiten dat je bestuurder wel gaat gebruiken, zorg dan dat deze niet te laat nog inneemt en niet combineert. Bij mdma (xtc) is het af te raden om bij te nemen. De na effecten duren langer en het is ook langer/beter te traceren in bloed als je meerdere keren doseert. 

Ik hoop je zo voldoende te hebben geïnformeerd,

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

19 juni 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG