Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik wil beginnen xanax te slikken omdat deze drug me zou kunnen helpen bij anxiety etc. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik er niet verslaafd aan zal raken en watvoor effect heeft xanax precies?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Xanax bevat de werkzame stof alprazolam. Dit is een benzodiazepine. Hiervan word je rustig en kalm. Dit helpt soms ook met slapen. Je kan er ook suf van worden en angstgevoelens mee dempen. Op de website Apotheek.nl vind je goede informatie over de effecten en bijwerkingen.

Alprazolam kan voorgeschreven worden door een arts. Het is inderdaad verslavend. Als je het via een arts krijgt, krijg je hier meestal en hopelijk ook goede begeleiding bij. Koop je dit via een dealer, dan weet je niet goed wat je krijgt en krijg je verder geen begeleiding waarvoor je het nodig hebt. Je zal dan nooit leren hoe je met je vervelende klachten om kan gaan. Met andere woorden, heb je vervelende klachten? Ga dan even langs de huisarts voor begeleiding. Zo is de kans kleiner dat je verslaafd raakt.

Om niet verslaafd te raken is het verder belangrijk om het niet langer dan een week aaneengesloten in te nemen. Dit is persoonlijk, maar het komt voor dat je al na een week ontwenningsverschijnselen krijgt. Of een ‘rebound.’ Dat is een tijdelijke verergering van de klachten waarvoor je de benzodiazepine nam.

Nog beter is het om een dag wel , een dag niet te nemen.

En nóg weer beter is het om bijvoorbeeld 1 keer per week te nemen voor een goed gemikt moment van rust.

Het allerbeste is nogmaals om anxiety (spanning en angst) aan te pakken zonder medicijnen. Er bestaan goede angstbehandelingen zoals CGT, meditatie en ontspanningsoefeningen. Je huisarts weet de weg!

 

Met hartelijke groet,

Dion

21 februari 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(3 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG