Welke risico's heeft alcohol?

​​​​​​​Er is geen veilige dosering voor alcohol. Gezondheidsclaims die zeggen dat 1 standaardconsumptie alcohol gezond is, kloppen niet om de volgende redenen:

  • Bijna niemand drinkt slechts 1 standaardglas alcohol. De ontremmende werking van alcohol maakt het gemakkelijk om meer te drinken.
  • Een glas of flesje drank bevat vaak meer dan 1 standaardglas alcohol.
  • De negatieve bijwerkingen van alcohol, die vaak tegelijkertijd optreden, worden in deze claims meestal niet meegenomen.

Risico's op korte termijn

Ontremming
Alcohol zorgt voor ontremming, wat kan leiden tot agressie, ruzies en grensoverschrijdend gedrag, zoals seksueel grensoverschrijdend gedrag of onveilige seks.

Black-out
Een black-out is een tijdelijke hersenstoornis door alcohol, waarbij het korte termijngeheugen niet goed werkt. Je kunt je dan niet (of maar gedeeltelijk) herinneren wat er is gebeurd. Vaak last hebben van black-outs is schadelijk voor de hersenen.

Verminderde sportprestaties
Alcohol vermindert sportprestaties en vertraagt het herstel na het sporten.

Verlaging van testosteron
Alcohol verlaagt testosteron, wat het moeilijker maakt om een erectie te krijgen of een zaadlozing te hebben.

Alcoholvergiftiging
Bij een alcoholvergiftiging is het alcoholpromillage in het bloed zo hoog dat iemand bewusteloos of zelfs in coma raakt. Dit kan dodelijk zijn.

Verkeer
Alcohol in het verkeer vergroot het risico op ongelukken. Bestuurders die alcohol gedronken hebben zijn impulsiever en roekelozer, kunnen verkeerssituaties niet goed inschatten, minder snel reageren, minder goed zien (tunnelvisie) en het voertuig minder goed besturen. Dit geldt niet alleen voor automobilisten, maar ook voor fietsers: een fietser met een alcoholpromillage van 2,0 heeft 60 keer meer kans om gewond te raken dan een nuchtere fietser.

Slapen
Alcohol maakt de slaap minder diep en minder rustgevend, waardoor je minder uitgerust wakker wordt.

Risico's op lange termijn

Dikker worden
Alcohol bevat veel calorieën zonder voedingswaarde. Daarnaast stimuleert alcohol de eetlust, vooral voor vet voedsel. Alcohol vertraagt ook de vetverbranding, omdat de lever eerst de alcohol moet afbreken.

Kanker
Alcohol en aceetaldehyde (een afbraakproduct van alcohol) zijn kankerverwekkend. Ze kunnen het DNA beschadigen en kanker veroorzaken. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter het risico. Alcohol verhoogt het risico op verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker, leverkanker, en darmkanker. Roken en alcohol drinken samen vergroten het risico nog verder. Het vermijden van alcohol en roken verlaagt het risico op kanker, maar genetische aanleg speelt ook een rol.

Hersenschade
Langdurig alcoholgebruik heeft negatieve effecten op de hersenen, vooral op het geheugen, de concentratie en de capaciteit om problemen op te lossen. Het kan zelfs leiden tot dementie op jongere leeftijd. Jonge mensen zijn extra kwetsbaar, omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn.

Maagklachten
Alcohol kan het slijmvlies van de maag beschadigen, wat kan leiden tot maagpijn, een opgeblazen gevoel, oprispingen en overgeven. Langdurig drinken kan leiden tot maagontsteking of maagzweren.

Leverschade
Overmatig alcoholgebruik kan een vetlever veroorzaken, wat al na een paar dagen intensief drinken kan optreden. Bij langdurig drinken kan de lever ontsteken (alcoholhepatitis) en uiteindelijk leiden tot levercirrose, een onomkeerbare schade aan de lever. Dit kan dodelijk zijn als de lever stopt met functioneren.

Hart- en vaatziekten
Alcohol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen.

Verslaving
Alcohol kan leiden tot afhankelijkheid, waarbij je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te voelen. Het verlangen naar alcohol wordt sterker en het kan moeilijk zijn om te stoppen of te minderen. Ontwenningsverschijnselen zoals onrust, angst, spierkrampen, trillen, zweten, misselijkheid en in ernstige gevallen epileptische aanvallen of delirium kunnen optreden.